Site de secrete, stiinta si metafizica

Incredibil, dar…furnicile vorbesc!

4 27

furnicaCu ajutorul unei tehnologii au­dio ultraperformante, oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Oxford au descoperit un fapt uluitor: furnicile “discută” adesea despre problemele gospo­dăreşti în muşuroaiele lor. Majoritatea furnicilor au în zona abdominală un dispozitiv sonor pe care şi-l ating în momentul în care au ceva să-şi comunice. Bineînţeles, reginele sunt cele care iau cuvântul cel mai des pentru a le trasa lucra­toarelor diverse instrucţiuni.

Senzaţionala descoperire, în cadrul căreia s-a reuşit şi înregistrarea unor regine vorbitoare, a mai dezvăluit şi faptul că unele insecte le pot imita la perfecţie pe hărnicele furnici pentru că mai apoi să le transforme în servitoare. Unul dintre paraziţi este o specie de fluture albastru, ale cărui larve sunt duse în muşuroaie la adăpost, hrănite şi îngrijite cu mult devotament de către furnicile lucrătoare. Mai mult decât atât, dacă o colonie este în pericol, furnicile vor salva întotdeauna larvele înainte de a se pune la adăpost pe ele însele. Oamenii de ştiinţă ştiau de mai multe decenii ca furnicile se pot alerta reciproc emiţând diverse semnale sonore, dar nu se bănuia că vocabularul micuţelor insecte este atât de elaborat.

Citește și

Utilizăm cookie-urile pentru a îmbunătăţi funcţionalitatea site-urilor noastre, pentru a te ajuta să navighezi mai eficient de la o pagină la alta, pentru a memora preferinţele tale şi, în general, pentru a îmbunătăţi experienţa utilizatorilor. Accept Cititi mai multe

Politica de intimitate si Cookie