Bill Gates ar vrea să injecteze milioane de tone de praf în stratosferă pentru a pune capăt încălzirii globale… Dar această tehnologie ar putea fi una groaznică pentru Terra, avertizează oamenii de ştiinţă


Iată un articol postat pe 13 august 2019 pe dailymail.co.uk şi care se intitulează „Could dimming the sun save the Earth? Bill Gates wants to spray millions of tonnes of dust into the stratosphere to stop global warming… but critics fear it could trigger calamity”, adică, în traducere „Ar putea diminuarea Soarelui să salveze Pământul? Bill Gates vrea să injecteze milioane de tone de praf în stratosferă pentru a pune capăt încălzirii globale… dar criticilor le e frică că acest lucru ar putea declanşa o calamitate”.

Citez din articol:

– Planul ar putea fi real într-un deceniu; în fiecare zi, peste 800 de aeronave uriașe ar ridica milioane de tone de praf de cretă la o înălțime de 20 de km deasupra suprafeței Pământului. În teorie, praful aerian ar crea o umbrelă gigantică, reflectând o parte din razele Soarelui și trimiţând căldura înapoi în spațiu, și astfel protejând Pământul de ravagiile cauzate de încălzirea climatică.

– Proiectul este finanțat de miliardarul și fondatorul Microsoft, Bill Gates, care lucrează împreună cu oamenii de știință de la Universitatea Harvard. Planurile sunt atât de avansate încât experimentele inițiale trebuiau să înceapă acum câteva luni. Acest test inițial de 3 milioane de dolari, cunoscut sub numele de Stratospheric Conturbed Perturbation Experiment (SCoPEx) trebuia să folosească un balon științific de mare altitudine, pentru a ridica în jur de 2 kg de praf de carbonat de calciu în atmosferă la 20 de km deasupra deșertului New Mexico.

– SCoPEx este, totuși, în așteptare, pe fondul temerilor că ar putea declanșa o serie dezastruoasă de reacții în lanț, creând devastări climatice sub formă de secete și uragane grave și să aducă moartea a milioane de oameni din întreaga lume.

– Unul dintre directorii echipei Harvard, Lizzie Burns, recunoaște: „Ideea noastră este îngrozitoare … Dar la fel se întâmplă şi cu schimbările climatice”. Un grup consultativ de experți independenți trebuie să evalueze toate riscurile posibile asociate.

– De unde le-a venit oamenilor de ştiinţă o asemenea idee? În 1991, vulcanul Pinatubo din Filipine a erupt în 1991, ucigând peste 700 de oameni și lăsând peste 200.000 de persoane fără adăpost. Dar, această erupţie a dat oamenilor de știință șansa de a monitoriza consecințele unui nor chimic vast în stratosferă. Vulcanul a trimis 20 de milioane de tone de dioxid de sulf deasupra planetei, formând picături de acid sulfuric care au plutit deasupra planetei noastre mai mult de un an. Aceste picături au acționat ca niște oglinzi minuscule pentru a reflecta lumina soarelui. Drept urmare, temperaturile globale au fost reduse cu 0,5° C timp de aproximativ un an și jumătate. Acest lucru a dat impuls ideii de a rezolva încălzirea globală, și a făcut obiectul a cel puțin 100 de lucrări academice.

– Dar crearea unei umbrele gigantice deasupra Pământului poate aduce riscuri chiar mai mari decât schimbările climatice în sine. O temere ar fi aceea că răspândirea prafului în stratosferă poate dăuna stratului de ozon care ne protejează de radiațiile ultraviolete periculoase, putând dăuna ADN-ului uman și astfel provoca cancere.

– Climatologii sunt, de asemenea, îngrijorați de faptul că o astfel de soluţie ar putea perturba circulația curenților oceanici care ne reglementează vremea. Acest lucru ar putea dezlănțui mai multe evenimente climatice extreme (ca tornade), care ar putea devasta terenurile agricole, și, astfel, ar distruge echilibrul natural şi favoriza epidemiile de boli.

– De asemenea, încercarea de a diminua razele Soarelui ar crea probabil câștigători, dar şi pierzători ai climatului Terrei. Oamenii de știință ar putea fi capabili să stabilească condițiile climatice perfecte pentru fermierii din America, dar, în același timp, ar putea provoca probleme în toată Africa. Căci nu este posibil să schimbați temperatura într-o parte a lumii și să nu o influenţaţi în cealaltă parte. Totul în climatul lumii este interconectat.

– Mai mult decât atât, orice schimbare a temperaturii medii globale ar schimba, la rândul său, modul de distribuire a căldurii pe glob, unele locuri încălzindu-se mai mult decât altele.

– În general, nu există nicio modalitate de a prezice modul în care vremea pe termen lung a lumii ar putea răspunde la umbrela gigantică instalată deasupra Pământului.

– Unul dintre cei mai importanți experți mondiali în domeniul climei, Janos Pasztor, avertizează: „Dacă folosim această tehnologie și o facem prost, atunci am putea avea diferite tipuri de riscuri globale create care pot crea probleme egale, dacă nu chiar mai mari, decât schimbările climatice”.

Sursa (traducerea şi adaptarea proprie): dailymail.co.uk

P.S. Această tehnologie a bioingineriei climatice (a injecta praf deasupra atmosferei Pământului) este una groaznică, din punctul meu de vedere. Sper să nu se pună în practică niciodată. Iar Bill Gates să stea departe şi să nu o mai facă pe-a „salvatorul omenirii”, căci Terra e a noastră, a tuturor celor peste 7 miliarde de oameni, nu doar a lui.

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Comentariile sunt închise.

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock