Orice guvern dintr-un stat de pe Terra strânge bani, prin taxe şi impozite, de la populaţie şi companii, pentru a-şi acoperi cheltuielile (sănătate, educaţie, armată, ordine publică etc.). Dar, de cele mai multe ori, cheltuielile depăşesc veniturile şi, astfel, există deficit bugetar. În fiecare an, deficitul este acoperit prin împrumuturi (de la bănci, în special), dar şi de la populaţie. Însă, nivelul acestor datorii creşte în mod ameţitor, întrucât toate împrumuturile sunt purtătoare de dobânzi.
În general, toate ţările lumii au datorii. Ceauşescu a fost unul dintre puţinele exemple, căci a reuşit în anul 1989 să ducă România la zero datorii faţă de creditorii externi. Apoi, ştim ce i s-a întâmplat.
În general, se consideră că o ţară poate să ducă un nivel mare al datoriilor, dacă an de an are o creştere economică solidă (deci, îşi poate asigura plata dobânzilor împrumuturilor luate din banii suplimentari proveniţi din creşterea taxelor încasate). Dar, ce se întâmplă dacă majoritatea ţărilor intră în recesiune, aşa cm se preconizează că se va întâmpla în anul 2020, în timpul pandemiei de coronavirus?
La ora actuală (prima parte a anului 2023), datoriile globale ale guvernelor lumii trec de impresionanta sumă de… 300 de trilioane de dolari! Când am scris articolul iniţial (mai 2020), datoriile erau de doar 77 de trilioane de dolari! Adică, ele au crescut de aproape 4 ore în circa 3 ani! Vă daţi seama de imensitatea sumei? Către cine sunt datori guvernele lumii? Către bănci şi populaţie? Dacă în 2005 erau circa 26 de trilioane de dolari, cum de ele s-au triplat în doar 15 ani? Cine sunt entităţile care câştigă din toată această afacere?
Dar aceste datorii, absolut astronomice, sunt imposibil de a fi returnate vreodată (din punct de vedere matematic). Fostul bancher de pe Wall Street și fostul secretar adjunct al guvernului american din prima administrație Bush, Catherine Austin Fitts, a ajuns la concluzia că datoria globală ar putea fi deținută de entități din afara planetei, care operează pe planeta Pământ:
„Am lucrat pe Wall Street timp de 11 ani şi am fost implicată în economie toată viața mea; tot timpul am presupus că Pământul era o economie închisă. Astfel că, dacă am emite datorii, atunci alți oameni ar deține acea datorie. Dacă am emite acţiuni, alți oameni ar deţine acele acţiuni. Dar, dacă m-aş uita la toate experienţele economice pe le-am avut în toată viața mea, dacă m-aţi întreba care este modelul economic de pe planeta Pământ, eu aş răspunde: „Ei bine, planeta Pământ este un trust de investiții imobiliare, pentru că noi plătim dividende în fiecare an şi nu se ştie unde se duc acestea” (…) „Cine deţine această datorie? Este vorba de oameni sau este vorba de altcineva?” (Sursa: YouTube).