Căpitanul german Hans Coler a realizat, între anii 1920-1930, două dispozitive de tehnologie de energie liberă („free energy”), ce converteau energia gravimagnetică în energie electromagnetică, direct sub forma curentului electric, fără folosirea surselor primare de natură chimică sau mecanică.
Informaţii relativ recente referitoare la dispozitivele inventate de Hans Coler au devenit accesibile publicului larg în urma declasificării raportului nr. 1043, întocmit în anul 1946 de ministrul R.Hurst, membru al Subcomitetului Britanic pentru Activitatea de Informaţii, cu titlul „Invenţia lui Hans Coler referitoare la o nouă sursă de energie „. Raportul menţiona faptul că „Hans Coler este inventatorul a două dispozitive despre care se presupune că sunt capabile să genereze energie electrică fără utilizarea surselor primare de natură chimică sau mecanică. ”
După capitularea necondiţionată a Germaniei, printre documentele capturate de trupele aliate au fost şi o serie de documente ce făceau referire la invenţiile lui Coler. Deşi ideea a fost ridiculizată încă de la început de oamenii de ştiinţă aliaţi, oficialităţile britanice au tratat-o cu atenţia cuvenită, părându-li-se suspect interesul deosebit manifestat de Marina Germană pentru perfecţionarea respectivelor dispozitive. Ancheta s-a desfăşurat la scurt timp după încheierea celui de-al doilea război mondial, într-o perioadă în care Germania era ocupată de trupele aliate, iar Hans Coler avea statutul de prizonier de război.
În cadrul interogatoriului la care a fost supus, timp de mai multe luni, de ofiţerii şi specialiştii britanici, Coler a fost întrebat iniţial despre istoricul invenţiilor sale, apoi a fost chestionat în legătură cu teoria care stă la baza funcţionării dispozitivelor. Deşi acesta nu a reuşit să prezinte într-o manieră coerentă modul de funcţionare al mecanismului, el a arătat că cercetările sale (realizate cu aparatură obişnuită), referitoare la natura magnetismului, l-au condus la concluzia că feromagnetismul este un fenomen oscilatoriu, cu o frecvenţă de aproximativ 180 kiloherţi. Oscilaţia ce avea loc în circuitul magnetic al dispozitivului inducea în circuitul electric alte oscilaţii, care depindeau de valorile elementelor folosite. Cele două fenomene interacţionau şi produceau treptat creşterea tensiunii. Deoarece mecanismul nu a fost înţeles, aranjarea optimă a elementelor nu a putut fi stabilită matematic, ci a fost realizată empiric, primul dispozitiv fiind pus în funcţiune prin metoda încercării. Coler a declarat că intensitatea câmpului magnetic al magneţilor nu a scăzut în timpul funcţionării dispozitivului şi a susţinut că în timpul testelor a evidenţiat o nouă formă de energie, până în acel moment necunoscută, denumită de el „RaumEnergie ” (energie spaţială).
Pe toată durata interogatoriilor la care a fost supus, Coler s-a dovedit a fi cooperant, furnizând englezilor toate detaliile constructive ale dispozitivelor sale. Mai mult chiar, în scopul realizării unor dispozitive funcţionale, el a acceptat să construiască şi a reuşit să pună în funcţiune, în doar o săptămână, un model miniatural al primei sale invenţii, Magnetstromaparat-ul, iar o lună i-a fost necesară pentru a realiza un Stromerzeuger, folosind materialele puse la dispoziţie de anchetatori şi lucrând doar în prezenţa acestora. Cu primul dispozitiv, realizat doar din magneţi permanenţi, bobine de cupru şi condensatoare aranjate într-o anumită configuraţie, el a demonstrat că poate obţine tensiuni de 450 milivolţi pe o durată de câteva ore. La o reluarea experimentului în zilele următoare, au fost înregistraţi 60 de milivolţi pentru o scurtă perioadă de timp. Aparatele au fost păstrate de britanici pentru investigaţii ulterioare…