Cu E-Cat putem obţine energie atât de ieftină, încât lumea s-ar putea schimba total

149

Un inventator italian, pe nume Andrea Rossi, şi consultantul său ştiinţific, fizicianul şi profesorul emerit, Sergio Focardi, au pus la cale un dispozitiv denumit E-Cat (Energy Catalyzer – Catalizator Energetic) care poate genera energie foarte ieftină. E-Cat este un dispozitiv care foloseşte fuziunea la rece; ea este o invenţie prea frumoasă pentru a fi adevărată. Se pare că dispozitivul necesită doar puţină căldură iniţială pentru a se starta, pentru că apoi el se auto-susţine (dacă sursa exterioară de căldură este îndepărtată, dispozitivul va funcţiona în continuare). E-Cat foloseşte un catalizator secret ce transformă nichelul în cupru, iar căldura degajată în urma acestei reacţii (fuziune nucleară) poate fi folosită ca sursă de energie.

Forbes.com îşi pune următoarea chestiune legitimă: dacă dispozitivul este unul real şi funcţionează aşa cum pretinde inventatorul italian, atunci lumea se va schimba enorm, atât în felul în care călătorim sau în care lumea este organizată. Aşadar, dacă E-Cat va funcţiona, cum va transforma lumea această energie extrem de ieftină? Imaginaţi-vă următoarele:

1) În loc de benzină, mijloacele de transport ar putea folosi acest dispozitiv care ar fi extrem de ieftin; astfel ne-ar costa, să spunem, 5 lei să ne plimbăm sute de kilometri în ţară. Cum ar afecta acest lucru industria transporturilor? Industria de nave? Transportul aerian?

2) Dacă petrolul nu va mai fi la fel de important, atunci ce se va întâmpla cu ţările din Orientul Mijlociu, lipsite de bani din Occident? Cum se va schimba politica mondială?

3) Un sistem E-Cat ar face inutile actualele reţele de electricitate. Ce se vor întâmpla cu marile corporaţii de electricitate şi de gaze?

4) Costul extrem de redus al electricităţii (ce deţine o bună parte în costul oricărui produs) va duce la scăderi semnificative de cost al produselor. Cum va afecta acest lucru întreaga industrie şi până unde vor putea scădea preţurile?

Totuşi, aşa cum spuneam mai sus, această energie e prea frumoasă pentru a fi adevărată…