Cum a fost spart Codul Copiale, unul dintre cele mai misterioase manuscrise de pe Pământ

196

Simboluri misterioase şi litere romane au fost adăugate celor peste 75.000 de caractere şi 105 de pagini poleite cu aur şi scrise pe hârtie verde pe Codul Copiale, unul dintre cele mai misterioase manuscrise, descoperit la sfârşitul Războiului Rece în Berlin. Doi cercetători suedezi şi unul american de la Universitatea Southern California au muncit împreună timp de câteva luni pentru descifra acest manuscris. Şi au reuşit! Ei şi-au dat seama că manuscrisul a fost cifrat de către o societate secretă germană şi conţine mai multe informaţii, de la ritualuri de iniţiere, până la idei politice şi operaţii pe ochi! Iar pentru a ajunge să spargă codul, cercetătorii au trecut prin mai bine de 80 de limbi.

“Acest document deschide o fereastră pentru oameni pentru a putea studia istoria societăţilor secrete” a spus Kevin Knight, unul din cercetătorii care au participat la acest proiect internaţional. “Istoricii cred că societăţile secrete au avut un rol important în marile revoluţii ale lumii, dar pentru aceasta trebuie multă muncă, căci multe din documentele ce ar atesta acest lucru sunt cifrate” a mai declara domnul Knight.

În descifrarea Codului Copiale, cercetătorii au crezut iniţial că ca literele romane din text par să aibă un comportament similar, crezându-se astfel că acesta ar fi adevăratul cod. Dar apoi, şi-au dat seama că, de fapt, caracterele romane constituiau spaţiile dintre cuvinte.