Primul dispozitiv care citeşte gândurile oamenilor!


epilepsie5Oamenii de ştiinţă din domeniul neurologiei de la Clinica Mayo din Jacksonville (Florida) au reuşit să demonstreze că undele creierului pot fi folosite pentru a scrie caractere alfanumerice pe ecranul unui computer. De exemplu, dacă te concentrezi pe „q” într-o „matrice de caractere”, pe ecran va apărea scris litera „q”.

Oamenii de ştiinţă au prezentat aceste descoperiri la întâlnirea anuală a Societăţii Americane de Epilepsie, şi acest lucru ar constitui un progres cert înspre o interfaţă minte umană-maşină, ce ar putea ajuta oamenii care au handicapuri fizice (ca de exemplu afecţiuni ale coloanei vertebrale).

Dr. Shih şi Krusienski, cei care au coordonat acest studiu, au folosit doi pacienţi cu epilepsie. Aceşti pacienţi au fost monitorizaţi cu ajutorul electrocoticografiei, un procedeu prin care electrozii sunt plasaţi direct pe suprafaţa creierului, pentru a înregistra o activitate electrică produsă de celulele nervoase. Această procedură necesită o craniotomie, o incizie chirurgicală făcută în craniu. Cei doi cercetători au dorit ca electrozii să fie plasaţi direct pe creier, întrucât aceste date ar fi mult mai concludente decât datele colectate prin electroencefalogramă, în care electrozii sunt plasaţi pe scalpul craniului.

„Există o mare diferenţă calitativă între datele obţinute prin electrocoticografie şi cele obţinute prin electrocefalogramă. Scalpul şi oasele craniului distorsionează semnalul, la fel cum atmosfera Pământului distorsionează lumina stelelor”, afirmă dr. Shih. El mai adaugă că datorită acestui lucru progresul în acest domeniu era atât de mic.

În studiul de faţă, cei doi pacienţi stăteau în faţa unui monitor legat la un computer ce folosea un software necesar pentru interpretarea datelor ce proveneau de la semnalele electrice ale electrozilor. Pacienţii au fost rugaţi să se uite la un ecran, ce conţinea o matrice de 6 pe 6, cu un singur caracter alfanumeric în interiorul fiecărui pătrat. De fiecare dată când pătratul cu o anumită literă în interiorul ei se lumina, calculatorul înregistra răspunsul creierului la litera care se lumina. Pacienţii erau apoi rugaţi să se concentreze la anumite litere, iar software-ul din calculator înregistra informaţiile. Apoi, calculatorul a calibrat sistemul cu undele creierului specifice fiecărui pacient şi când pacientul se concentra pe o anumită literă, litera apărea pe ecran.

„Am fost capabili să prezicem literele dorite ale pacienţilor noştri cu o acuritate de 100%” spune dr. Shih. „Şi rezultatele de până acum sunt foarte încurajatoare”, mai adaugă el.


Lasă un comentariu