NASA a reuşit să fotografieze undele de şoc supersonice produse de avioane

10 vizualizari

Oamenii de știință au reușit să surprindă imagini uluitoare ale undelor de șoc supersonice care interacționează între ele. Imaginile, care vor ajuta NASA să dezvolte noi tipuri de aeronave supersonice care nu creează boom-uri sonice asurzitoare atunci când trec bariera vitezei sunetului, au fost obținute folosindu-se o tehnică specială cunoscută sub numele de „fotografia Schlieren”.

Fotografiile arată, pentru prima dată, cum interacționează undele de șoc a două avioane separate. „N-am visat niciodată că ar fi atât de clar, de frumos”, a spus omul de știință NASA, JT Heineck. „Sunt extrem de entuziasmat de modul în care au ieşit aceste imagini. Cu acest sistem modernizat, am îmbunătățit atât viteza cât și calitatea imaginilor noastre faţă de cele din cercetările anterioare”.

Imaginile arată undele de șoc produse de două T-38 care zboară la viteze supersonice. „Ne uităm la un flux supersonic, motiv pentru care noi avem parte de aceste unde de șoc”, a declarat inginerul de cercetare NASA, Neal Smith. „Interesant este că, dacă te uiți în spatele lui T-38, vezi că aceste șocuri interacționează într-o curbă. Acest lucru se datorează faptului că T-38 este în urma avionului principal, astfel încât șocurile vor fi modelate în mod diferit. Aceste date ne vor ajuta să înțelegem mai bine modul în care aceste șocuri interacționează”.

Sursa (traducerea si adaptarea proprie): sky.com