Oamenii de ştiinţă lucrează la o baterie reîncărcabilă pentru smartphone-uri, pe bază de fluor, şi care să ţină câteva săptămâni! Iar se uită de „energia liberă”?


Imaginați-vă cum ar fi să nu vă încărcați telefonul sau laptopul timp de câteva săptămâni. Acesta este visul cercetătorilor care de mai mult timp caută baterii alternative care depășesc cu mult ca durată versiunile actuale de baterii de tip litiu-ion. Într-un nou studiu apărut în decembrie 2018 în revista „Science”, chimiști din mai multe instituții, printre care Caltech, Jet Propulsion Laboratory, Institutul de Cercetare Honda și Laboratorul Național Lawrence Berkeley, lucrează la o nouă modalitate de a face baterii reîncărcabile pe bază de fluor, forma încărcată negativ (anionul) elementului fluor.

„Bateriile cu fluor pot avea o densitate mai mare de energie, ceea ce înseamnă că acestea pot dura mai mult – de până la opt ori mai mult decât acumulatorii utilizați astăzi”, spune co-autorul studiului, Robert Grubbs, profesor de chimie al lui Caltech. „Dar fluorul poate fi o provocare, în special pentru că este atât de coroziv și reactiv.”

În anii 1970, cercetătorii au încercat să creeze baterii reîncărcabile pe bază de fluor utilizând componente solide, dar bateriile cu semiconductori funcționează numai la temperaturi ridicate, ceea ce le face impracticabile pentru utilizarea de zi cu zi. În noul studiu, cercetătorii încearcă să realizeze baterii cu fluor folosind componente lichide, iar bateriile lichide funcţionează uşor la temperatura camerei. „Suntem încă în faza incipientă de dezvoltare, dar am realizat prima baterie cu fluor care funcţionează la temperatura camerei”, a spus Simon Jones, chimist la JPL, unul din autorii studiului.

Bateriile conduc curenții electrici prin trecerea atomilor încărcați – sau a ionilor – între un electrod pozitiv și negativ. Acest proces este mai ușor la temperatura camerei, atunci când sunt implicate lichide. În cazul bateriilor cu litiu-ion, litiul este transportat între electrozi cu ajutorul unei soluții lichide. În timp ce ionii de litiu sunt pozitivi (numiți cationi), ionii de fluor utilizați în noul studiu poartă o încărcătură negativă (și se numesc anioni).

Cheia pentru a face bateriile cu fluor să funcționeze într-un lichid s-a dovedit a fi un lichid electrolitic numit bis(2,2,2-trifluoroetil) eter sau BTFE. Acest solvent ajută la menținerea stabilității ionului de fluor, astfel încât acesta să poată transporta electronii înainte și înapoi în baterie.

Sursa (traducerea şi adaptarea proprie): sciencedaily.com
Foto: pixabay.com (Commons Creative – free)

P.S. Eu cred că cercetătorii ar trebui mai degrabă să-şi concentreze atenţia nu spre baterii mai performante (care reprezintă o tehnologie veche), ci, mai degrabă spre „energia liberă” (citiţi mai multe în acest articol din 2018: Smartphone-urile şi smartwatch-urile n-ar putea fi alimentate cu “energie liberă”, astfel încât să scăpăm de coşmarul reîncărcărilor zilnice?).

 

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO