
O echipă de cercetare chineză a atins supremația cuantică cu Jiuzhang, un computer cuantic bazat pe fotoni de 76 de qubiți, care a rezolvat o problemă complexă în doar 4 minute – o sarcină care i-ar lua celui mai puternic supercomputer din lume miliarde de ani. Spre deosebire de computerele clasice, care se bazează pe procesarea binară, calculatoarele cuantice folosesc suprapunerea și inseparabilitatea cuantică, pentru a efectua calcule la viteze uluitoare. Jiuzhang folosește eșantionarea bosonilor gaussiani, detectând până la 76 de fotoni – depășind cu mult supercalculatoarele clasice, care se luptă dincolo de 5 fotoni.
Această descoperire nu este doar teoretică; calculul cuantic ar putea revoluționa domenii precum criptografia, descoperirea de medicamente și Inteligența Artificială. Pe măsură ce oamenii de știință se îndreaptă către rețele cuantice la scară largă, suntem cu un pas mai aproape de un viitor dominat de tehnologia cuantică.
Timp de mai mulți ani, oamenii au spus că era aproape imposibil de a construi un calculator real cuantic. Biții cuantici reali sunt transmişi între module de calcul cuantice individuale, în scopul de a obține o mașină la scară complet modulară, capabilă de a ajunge la puteri de procesare extraordinar de mari. În trecut, oamenii de știință propuneau folosirea conexiunilor de fibră optică pentru conectarea modulelor individuale de calculator. Însă, prin conexiunile create de câmpurile electrice, se permit atomilor încărcați (ioni) să fie transportaţi de la un modul la altul. Această nouă abordare permite viteze de 100.000 de ori mai rapide între modulele de calcul cuantice individuale în comparație cu tehnologia actuală de fibre optice.