Ştiaţi că este foarte posibil ca împăratul statului african Mali, Mansa Muhammad ibn Qu, să fi ajuns în America înainte de Cristofor Columb, pe la începutul secolului al XIV-lea? Aşadar, cu aproape 2 secole înainte de navigatorul european.
În 1324, în timp ce stătea la Cairo, Mansa Musa, conducătorul Imperiului Mali, i-a spus unui oficial egiptean cu care se împrietenise că a ajuns să conducă atunci când predecesorul său a condus o mare flotă în încercarea de a traversa Oceanul Atlantic și nu s-a mai întors niciodată. Această relatare, înregistrată de istoricul arab al-Umari, a atras un interes considerabil și speculații ca un posibil exemplu de contact transoceanic pre-columbian. Călătoria este atribuită în mod popular unui Mansa Abu Bakr II, dar un asemenea conducător nu a domnit vreodată. Mai degrabă, se deduce că această călătorie a fost întreprinsă de Mansa Muhammad ibn Qu.
Musa a fost întrebat cum a devenit rege, iar Musa a răspuns: „Noi aparținem unei case care predă domnia prin moștenire. Regele care a fost predecesorul meu nu a crezut că este imposibil să descoperi cea mai îndepărtată limită a Oceanului Atlantic și și-a dorit neapărat să o facă. Așa că a echipat 200 de corăbii pline cu oameni și tot atâtea echipate cu aur, apă și provizii cât să le reziste ani de zile și i-a spus conducătorului flotei: „Nu te întoarce până nu ajungi la capătul ei sau nu îți va pierde proviziile și apa”. Au plecat și a trecut mult timp înainte ca cineva să se întoarcă. Apoi s-a întors o navă și l-am întrebat pe căpitan ce vești au adus. El a spus: „Da, sultane, am călătorit mult timp până când a apărut în marea liberă un râu cu un curent puternic. Al meu a fost ultimul dintre acele corăbii. Celelalte corăbii au mers înainte, dar când au ajuns în acel loc nu s-au întors și nu s-au mai văzut. Cât despre mine, n-am intrat imediat pe acel râu”. Dar sultanul nu l-a crezut. Atunci sultanul acela a pregătit 2.000 de corăbii, 1.000 pentru el și oamenii pe care i-a luat cu el și 1.000 pentru apă și provizii. M-a lăsat să-l înlocuiesc și s-a îmbarcat în Oceanul Atlantic cu oamenii săi. Asta a fost ultima dată pe care am văzut-o despre el și despre toți cei care erau cu el și așa am devenit rege de sine stătător”.
O dată precisă pentru călătoria sugerată nu este cunoscută, deși este interpretată că a avut loc cu puțin timp înainte de 1312, anul în care se deduce că Musa a devenit conducător. Nu a fost găsită vreodată nicio dovadă clară a soartei călătoriei sau chiar a existenței acesteia.
Columb, la sfârşitul secolului al XV-lea, a observat că indigenii americani vorbeau despre oameni cu pielea neagră care soseau din sud-est cu bărci, schimbând articole precum sulițe cu vârfuri de aur; acest aur ar fi putut proveni din Africa. După căderea Granadei, mulți mauri au migrat în Africa, transmițând cunoștințe avansate de navigație, care ar fi putut să-l fi ajutat pe împăratul lui Mali să ajungă în America.