Misterioasele Linii Sajama din Bolivia: ele sunt extrem de drepte şi pot fi văzute doar din avion! La ce serveau ele în antichitate? Ca ghidaj pentru aterizarea OZN-urilor extratereştrilor?


liniile sajama
Imagine: Google Images

Mulţi oameni de ştiinţă au încercat să explice enigma Liniilor Sajama din Bolivia (America Centrală). Numărul de teorii prezentate indică în mod clar faptul că cercetătorii au dificultăți pentru a determina cine a creat aceste linii enigmatice, care pot fi văzute din aer, și în ce scop. Şi, din acest punct de vedere, „Liniile Sajama” se aseamănă cu celebrele „Linii Nazca” din Peru (despre acestea din urmă, vedeţi articolul meu din 2008: Misterul cosmodromului de la Nazca). Poate că soluția ar fi mai ușor de găsit, dacă o echipă de oameni de știință ar investiga regiunea în detaliu.

Pentru prima dată misterioasele Linii Sajama au fost menționate de către profesorul argentinian, scriitor, și aventurier, Aimé Felix Tschiffely în 1932, doar ca o scurtă referință: „Popoarele indigene sunt foarte mândre pentru construcţia de capele mici, aflate chiar pe vârfurile dealurilor sau munților. În afară de acestea, există și trasee care duc până la aceste altare, care sunt absolut drepte și foarte abrupte”.

În anii 1970, scriitorul, fotograful și regizorul Tony Morrison a scris despre existenţa unei rețele mari de linii sacre și drumuri din regiunea Sajama din Bolivia. În timp ce multe dintre aceste linii sacre se extind până la 10 sau 20 de kilometri, toate sunt extrem de drepte, în ciuda topografiei accidentate și a obstacolelor naturale.

Liniile Nazca din Peru au fost studiate cu atenție, dar mai putin cercetate au fost Liniile Sajama, care se află situate între 3800 și 4300 de metri deasupra nivelului mării, în cel mai înalt munte din Bolivia.

În medie, aceste linii au între 1-3 metri lățime și de la câțiva metri la mai mulți kilometri lungime. Adesea, o serie de linii pornesc (sau converg) dintr-un punct comun. În aceste așa-numitele „centre radiale” sau „centre de raze” se află Huacas (sanctuare), chullpas (turnuri de înmormântare) sau chiar orașe întregi. Toate liniile Sajama (posibil zeci de mii) acoperă o suprafață de aproximativ 22.000 de kilometri pătrați.

Se crede că liniile au fost construite de mai multe generații, prin eliminarea vegetației naturale. Ar putea localnicii să fie implicaţi în realizarea lor? Şi dacă da, cu ce scop? Liniile, care sunt dificil de observat de la nivelul solului, sunt clar vizibile din fotografiile aeriene sau din punctele de observație de pe înălţimi.

Motivele pentru construirea liniilor rămân un mister, deși au fost propuse mai multe ipoteze. Erau ele „căi” utilizate pentru pelerinaje sau alte culte și practici păgâne secrete din regiune? Alte teorii sugerează semnificații astronomice, cum ar fi determinarea poziției Soarelui sau a Pleiadelor.

Savanții bolivieni, pe de altă parte, spun că liniile pot fi asociate cu cimitire precolumbiene și structuri particulare, cum ar fi turnurile de înmormântare. Şi există şi unii conspiraţionişti care susţin că Liniile Sajama, ca şi Liniile Nazca, constituie nişte linii de ghidaj pentru aterizarea OZN-urilor extratereştrilor…

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock