Misterul lui Octavius: căpitanul acestei nave-fantomă a fost descoperit în cabină, complet îngheţat, cu stiloul în mână


Marea abundă cu povești despre nave fantomatice, acele nave care navighează în apele lumii, cu echipaje fantomă și neajungând niciodată în vreun port al lumii. Cea mai cunoscută dintre aceste povești este legenda navei-fantome Mary Celeste. Dar una dintre cele mai vechi poveşti din această categorie aparţine lui Octavius.

Legenda începe în 1761, când nava Octavius ​​a venit în portul Londrei pentru a prelua o încărcătură destinată Chinei. Această navă a părăsit portul cu un echipaj complet de 28 de oameni. Au ajuns în siguranță în China și au descărcat încărcătura. Au vrut să se întoarcă cu mărfuri pentru Anglia, dar vremea neobișnuit de caldă l-a făcut pe căpitan să decidă să navigheze acasă prin Pasajul de Nord-Vest (Alaska, apoi prin Canada şi Groenlanda, dincolo de Cercul Arctic), o călătorie care în acel moment nu fusese încă realizată. Acesta a fost ultimul moment în care a auzit cineva despre navă sau echipajul ei. Octavius ​​a fost declarată pierdută.

Pe 11 octombrie 1775, un vas de vânătoare de balene – Herald – lucra în apele înghețate din Groenlanda, când a observat o navă. Apropiindu-se de navă, echipajul de pe Harald a văzut că nava avea pânzele zdrobite și rupte. Căpitanul de pe Herald a ordonat o urcare pe nava abandonată, acolo stabilind că e vorba de Octavius. Nava era pustie; când au cercetat-o complet, ei au dat peste ceva terifiant: au găsit întregul echipaj, de 28 de persoane, înghețat complet. În cabina căpitanului, l-au găsit pe căpitanul îngheţat așezat la birou, cu stiloul în mână, cu jurnalul de bord al navei, deschis pe birou. În cabină, pe pat, au văzut o femeie înfășurată într-o pătură, înghețată împreună cu corpul unui băiețel. Toţi erau ca şi cum ar fi venit brusc un val de aer extrem de rece, ce i-a îngheţat de tot.

Cercetând jurnalul de bord de pe Octavius, căpitanul lui Harald a tras concluzia că Octavius a ​​încercat să navigheze prin Pasajul de Nord-Vest, dar nava fusese prinsă în gheața continentului Arctic. Ultima poziție a navei a fost de 75N 160V, ceea ce a plasat Octavius ​​la 400 de km nord de Barrow, Alaska. Dat fiind faptul că Octavius ​​fusese găsit în largul coastei Groenlandei, deci pe partea cealaltă, s-a datorat faptului că gheaţa s-a topit, la un moment dat, iar nava a navigat prin canal, pentru a ajunge lângă coastele Groenlandei, unde s-a întâlnit cu Herald. Echipajul de pe Herald s-a înspăimântat atât de mult de ceea ce a văzut pe Octavius, încât a crezut că totul era un blestem, așa că au plecat pur și simplu de acolo, cât mai repede. Până în prezent, nava-fantomă Octavius nu a mai fost văzut niciodată.


Lasă un comentariu