Marele filozof şi scriitor Goethe a scris o ciudată teorie despre lumină şi culoare


Johann Goethe, mare filozof şi scriitor german, a fost un practicant francmason. La 11 februarie 1783 aderă la Ordinul Iluminaţilor, ale cărui idealuri – înţelepciune, forţă, frumuseţe – erau tot masonice.

Poate cea mai faimoasă operă a sa rămâne „Faust”, dar la fel de cunoscut este şi romanul „Suferinţele tânărului Werther“, publicat în anul 1774, care a provocat un avl der sinucideri în Europa.

Interesant e faptul că Goethe credea că faima sa va rămâne peste veacuri nu datorită literaturii pe care a produs-o, cât preocupărilor sale ştiinţifice. Între acestea din urmă se află şi un important volum intitulat „Farbenlehre” (1810) care conţine o ciudată teorie asupra luminii şi culorii, ce intră în contradicţie cu toate rezultatele ştiinţifice din timpul său şi cele de astăzi.

Tot Goethe este autorul unei teorii geologice care a rămas ca o curiozitate a geologiei moderne. Este vorba de aşa-numita teorie a neptunismului, după care, pământul s-ar fi format din roci, depozitate în mările care au acoperit odată mare parte din suprafaţa globului. De pe înalta sa poziţie, Goethe a fost un vehement, chiar feroce, polemist împotriva teoreticienilor „vulcanismului”, teorie care s-a dovedit, în cele din urmă, valabilă.


Lasă un comentariu