Una dintre figurile cele mai notabile din istoria religioasă a omenirii este Iisus Hristos. Conform creştinismului, Iisus este cel care a adus mântuirea omenirii sub forma unui sacrificiu fizic și spiritual.
De la moartea și învierea lui Iisus Hristos, oamenii de știință din epoca noastră au încercat să demonstreze existența lui Hristos. Acum, pentru prima dată în istorie, cercetătorii își unesc forțele pentru a căuta ADN-ul lui Isus. Folosind cele mai recente progrese din tehnologia ADN-ului, un genetician de la Universitatea din Oxford și un savant biblic investighează cele mai faimoase relicve sfinte ale lumii, inclusiv Giulgiul din Torino, Giulgiul din Oviedo și oasele recent descoperite ale vărului lui Iisus Hristos, Ioan Botezătorul. Prin extragerea și analizarea probelor din fiecare dintre aceste relicve sfinte, ei speră să recupereze o mostră de ADN care aparține, eventual, lui Iisus sau unui membru al familiei sale.
Despre acest subiect vorbeşte un nou documentar History Channel, numit „Jesus Strand”, ce are premiera pe 16 aprilie 2017.
Geneticianul George Busby de la Universitatea din Oxford, a declarat: „În 2010, Kasimir Popkonstantinov a descoperit ceea ce el crede că sunt oasele unuia dintre cei mai renumiţi dintre toți sfinții: Ioan Botezătorul. Am fost interesat de ceea ce analiza ADN-ului ne-ar putea spune despre aceste oase. Când Kasimir a deschis mai târziu racla, el a găsit cinci fragmente de oase. Epitaful de pe cutia mai mică, folosită pentru a transporta oasele, a fost piesa-cheie care l-a determinat să creadă că oasele ar putea fi, probabil, cele ale lui Ioan Botezătorul. Descoperirea este extrem de importantă, în parte pentru că Ioan Botezătorul a fost atât un ucenic al lui Iisus, cât și vărul său, ceea ce înseamnă că ar împărți acelaşi ADN”.
Cu toate acestea, Busby spune că nu este încă clar dacă ADN-ul aparţine într-adevăr lui Ioan Botezătorul. Busby a vorbit cu oamenii de știință care au participat la extragerea de probe de ADN din Giulgiul din Torino. Acesta este considerat de către mulţi a fi pânza de înmormântare a lui Iisus, fiind foarte controversată între istorici și arheologi. Pânza de aproximativ 4,5 metri lungime se presupune că a fost plasată peste trupul lui Iisus Hristos în momentul înmormântării Sale. Originea sa este controversată: în baza unei analize cu carbon radioactiv, efectuată în 1988, s-a relevat faptul că ea datează din secolele 13-14, însă mulţi contestă acest rezultat.
Pe de altă parte, revenind la subiect colectării ADN-ului lui Iisus, există deja unii care cred că s-ar urmări clonarea lui Iisus Hristos, în cadrul unui experiment secret…