Astronomii au găsit un obiect ceresc misterios, la marginea sistemului nostru solar, care este „neobişnuit de mare”


Oamenii de ştiinţă au identificat un alt obiect misterios ascuns în zonele cele mai îndepărtate ale sistemului nostru solar. El este „neobişnuit de mare” și reflectă doar 13% din lumina solară.

Acest corp planetar ascuns a fost denumit „DeeDee”, fiind descoperit pentru prima dată în toamna anului 2016, şi, de aceea astronomii deţin foarte puține cunoștințe despre obiectul în cauză și structura sa fizică.

Obiectul enigmatic a fost găsit folosind telescopul Blanco de 4 metri de la Observatorul Inter-american Cerro Tololo din Chile. Acum, datorită noilor date colectate de astronomi folosind Observatorul ALMA, experții au obținut date noi cu privire la natura reală a obiectului enigmatic: este mult mai mare decât oamenii de știință se aşteptau să fie.

Experții au arătat că DeeDee este de aproximativ două treimi din dimensiunea planetei pitice Ceres, cel mai mare corp ceresc care populează centura de asteroizi din sistemul nostru solar şi are suficientă masă pentru a fi sferic. DeeDee este situat la aproximativ 92 de unităţi astronomice (UA) de Soare, sau aproape la 140 de milioane de kilometri. DeeDee are nevoie de mai mult de 1.100 de ani pentru a finaliza o singură orbită în jurul Soarelui nostru. De fapt, obiectul misterios este atât de departe de Pământ încât este nevoie de 13 ore pentru ca lumina de la DeeDee să ajungă la planeta noastră.

Toate aceste caracteristici fac din DeeDee cel mai îndepărtat al doilea obiect transneptunian, cu o orbită ceva mai mică decât cea a planetei pitice Eris. Un obiect transneptunian este orice corp ceresc din sistemul solar care orbitează Soarele la o distanţă medie mai mare decât cea a planetei Neptun, situată la 30 de unități astronomice (UA). Cel mai mare obiect cunoscut transneptunian este Pluto, urmat de Eris, 2007 OR10, Makemake și Haumea.

„Departe, dincolo de Pluto, este o regiune surprinzător de bogată în corpuri planetare. Unele sunt destul de mici, dar altele au dimensiuni care rivalizează cu Pluto, și ar putea fi, eventual, mult mai mare decât acesta“, a spus David Gerdes, om de ştiinţă la Universitatea din Michigan si autorul principal al lucrării care apare în „Astrophysical Journal Letters”. „Deoarece aceste obiecte sunt atât de îndepărtate și puţin luminate, este incredibil de dificil de a fi detectate, ca să nu mai vorbim de studiat în detaliu. Cu toate acestea, ALMA are capacități unice, care ne-au permis să aflăm mai multe detalii despre aceste lumi îndepărtate“.

Oamenii de știință cred că descoperirea de obiecte cereşti, cum ar fi DeeDee, e un lucru extrem de important, deoarece acestea sunt rămășițe rămase de la crearea sistemului nostru solar. DeeDee este, de asemenea, o lume extrem de rece. „Am calculat că acest obiect ar fi incredibil de rece, doar aproximativ 30 de grade Kelvin, doar un pic peste zero absolut“, a mai spus omul de ştiinţă.

Sursa (traducerea şi adaptarea): iopscience.iop.org

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO