Într-o hartă veche de 450 de ani, se observă o sirenă ţinând în mână… o farfurie zburătoare modernă!?


„Americae Sive Quartae Orbis Partis Nova Et Exactissima Descriptio” este o hartă realizată de Diego Gutierrez și Hieronymus Cock, publicată în 1562 în Anvers. Harta precizează următoarele: „o nouă și mai exactă descriere a Americii sau a părţii a patra a lumii, cuprinzând coasta de est a Americii de Nord, întreaga Americă Centrală și de Sud și părți ale coastelor vestice ale Europei și Africii”.

Această hartă extrem de detaliată a continentului american este alcătuită din șase foi gravate. Harta măsoară o dimensiune uluitoare de 93 × 86 centimetri, motiv pentru care a rămas cea mai mare hartă a Americii timp de un secol. Există două copii existente ale hărții, una în Biblioteca Congresului (Washington, D.C.) și cealaltă în Biblioteca Britanică (Londra).

Această hartă prezintă dominația spaniolă în noua lume, definind limitele sferei de autoritate a Spaniei, recunoscând în același timp prezența franceză și portugheză în continentul american. În acest sens, pe hartă sunt reprezentate trei steme. În partea dreaptă de jos a hărții, în Oceanul Atlantic, autorii au plasat stema coroanei Portugaliei. Autorii au plasat apoi două steme în America de Nord; cea din stânga aparținând imperiului spaniol și cea din dreapta aparținând coroanei franceze.

Harta oferă o imagine bogată ilustrată a Americii, fiind plină de nume și imagini care au devenit populare în Europa. Desenele de papagali, maimuțe, sirene, monștri marini, canibali, patagoni giganți și a erupţiei unui vulcan în Mexic completează numeroasele așezări, râuri şi munți prezentate pe hartă.

Cu toate acestea, pe lângă importanța sa și istoria extrem de bogată, această hartă veche ilustrează câteva lucruri ciudate, ca de exemplu giganţii patagonieni, un popor mitic de uriaşi despre care se vorbeşte în primele rapoarte europene de pe coasta regiunii Patagonia, în zona de sud a Americii de Sud. Se presupune că la originea legendei se află triburile Tehuelche care locuiau în zonă. Despre uriaşii patagonieni puteţi citi mai multe în acest articol pe care l-am publicat în 2013: Uriaşii patagonieni: i-a văzut Magellan şi alţi exploratori! De ce atunci oamenii de ştiinţă îi consideră pe aceşti giganţi drept “poveşti mitice”?

Pe lângă imaginea dragonilor și canibalilor giganți, în colțul din stânga jos al hărții, în apropierea lui „Tierra del Fuego” (un arhipelag aflat la extremitatea cea mai sudică a continentului sud-american, peste Strâmtoarea Magellan), harta ilustrează ceea ce pare a fi o sirenă ce ţine un un obiect care seamănă cu o farfurie zburătoare. Mai precis, un obiect straniu în formă de disc, cu o cupolă clară care iese din mijloc. Dar este, într-adevăr, o farfurie zburătoare, un OZN modern? Că oglindă sigur nu este…

Oricum, obiectul pe care îl ține sirena rămâne un mister, însă este cu adevărat interesant să vedem elemente de genul asta într-o hartă veche a continentului american, cu circa 450 de ani în urmă.

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock