Cel mai vechi manuscris egiptean din piele a fost găsit în rafturile din Muzeul Egiptean din Cairo, unde a fost depozitat și uitat de mai bine de 70 de ani. Datând de peste 4.000 de ani, circa 2300-2000 î.Hr., rola are aproximativ 2,5 metri și este plină cu texte și desene colorate de cea mai bună calitate.
„Având în vedere că a fost scris pe ambele părți, avem mai mult de 5 metri de texte și desene, ceea ce îl face a fi cel mai lung manuscris din piele din Egiptul antic”, a declarat Wael Sherbiny, savant independent din Belgia, cel care a făcut descoperirea.
Nu se știe nimic despre originile manuscrisului. Institutul Oriental Francez de Arheologie din Cairo l-a cumpărat de la un dealer de antichități locale cândva după primul război mondial. Mai târziu, el a fost donat Muzeului din Cairo, cu puțin timp înainte de izbucnirea celui de-al doilea război mondial. De atunci, a fost depozitat în muzeu și a căzut complet în uitare.
Interesant e faptul că manuscrisul din piele are reprezentări de ființe divine și supranaturale, precum şi vrăji religioase, formulate la persoana întâi singular, care, probabil că era recitate de un preot.
Pielea a fost considerat un material foarte prețios în Egiptul antic. Ea a fost preferată pentru a înregistra texte sfinte și mari evenimente istorice, fiind mai practică decât papirusul, din motive de flexibilitate și durabilitate.
Sursa: Discovery.com
P.S. Sunt şi eu curios la fiinţele divine şi supranaturale, reprezentate în acest manuscris din piele. Ce erau oare ele? Doar extratereştri?