Misterul reginei Nefertiti


nefertitiDeşi documentele legate de Nefertiti sunt nesemnificative, istoricii şi arheologii au imaginat scenarii posibile ale existenţei sale în linii mari. Această femeie puternică, de o frumuseţe ireală, ce continua să suscite interesul şi fascinaţia specialiştilor şi a publicului, rămâne în continuare o mare enigmă a Egiptului antic. Nefertiti era puternică, dar până unde mergea influenţa ei? Un lucru e sigur: spre cel de-al XIII-lea an de domnie al lui Akhenaton, puterea reginei cunoaşte o eclipsă. S-au iscat certuri între cei doi? A fost regele decepţionat de faptul că i-a dăruit doar fiice? 6 mai exact, dintre care una va deveni soţia lui Tutankhamon. Nefertiti îşi pierduse oare frumuseţea?

Se pare că avea o rivala mai tânără, o asiatică pe nume Kiya, care i-a fi cucerit inima lui Akhenaton din moment ce devine cea de-a doua soţie regală, beneficiind de privilegii rare: mobilier funerar, statui. Pentru a explica neaşteptată dispariţie a lui Nefertiti din reprezentaţiile oficiale, unii cercetători avansează ipoteza decesului ei. Trei dintre fiicele acesteia au murit în acea epocă în urma unei epidemii de ciumă. Nefertiti ar fi fost o altă victimă.

O altă ipoteză se referă la faptul că soţia regelui (Kiya) ar fi căzut în dizgraţie în timp ce Nefertiti şi-ar fi întărit puterea devenind echivalentul faraonului, exersându-şi puterea nestingherită. După moartea lui Akhenaton (Tutankhamon e prea tânăr pentru a lua cârma ţării), Egiptul va fi condus de o femeie: Nefertiti sau fiica sa Meritaton? Mister.

În 1331 î.Ch. Tutankhamon a renegat cultul lui Aton, susţinându-l pe zeul teban Amon căruia îi construieşte un templu în Teba unde familia regală se reintroneaza. Ultimii ani ai lui Nefertiti nu fac obiectul niciunei ipoteze. Doar noi descoperiri arheologice ar putea umple acest vid.

Unde a fost însă îngropată această faimoasă regina? La Amarna, în mormântul pregătit pentru Akhenaton şi familia sa? La începutul secolului XX, misterul părea spulberat. În 1907, a fost descoperită o ascunzătoare în Valea Regilor, un mormânt în care Tutankhamon ar fi depus aici ce-a mai rămas din mormântul lui Akhenaton din Amarna abandonată. Iniţial, sarcofagul era pregătit pentru Kiya. Aici a fost găsită o mumie aparţinând unei regine. S-a presupus că e vorba de Nefertiti. În realitate era vorba de o mumie masculină. Probabil a lui Akhenaton.

În 2003, o altă mumie a fost descoperită în Valea Regilor în mormântul KV35, rămasă neidentificată datorită faptului că a fost devastată, probabil din răzbunare, după mumificare. Tehnica de îmbălsămare e cea utilizată în timpul celei de-a XVIII-a dinastii iar poziţia corpului indică un personaj regal. O nouă provocare, o nouă pistă de cercetare.

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock