Orgoni Crystal

 
Orgoni Crystal

 

Misterioasa civilizaţie moche

383

civilizatie mochePopulaţia moche a reprezentat prima mare civilizaţie din Peru, precedând atât cultura chimu, cât şi cultura incaşă. Deşi se ştie că triburile mochica au trăit timp de aproximativ 1000 de ani – între 100 î. Hr. şi 900 d. Hr. – originile lor sunt incerte. Erau oare populaţii indigene din America de Sud sau există un sâmbure de adevăr în legendele locale care vorbesc despre sosirea tribului cu plutele, sub conducerea unui personaj eroic cunoscut sub numele de Naymlap?

La fel de învăluită în mister este şi explicaţia dispariţiei culturii mochica de pe continent. Există o teorie potrivit căreia aceasta putea fi provocată de un război, căci resturile de tezaure culturale cum sunt lucrările de artă şi ceramica datând din ultima parte a perioadei lor par să reflecte o preocupare tot mai mare pentru militarism.

Populaţia moche era deosebit de avansată pentru vremea respectivă, mai ales în domeniul arhitecturii şi al construcţiilor; unele dintre acestea mai pot fi văzute şi astăzi. Clădirile au fost construite din cărămizi de lut arse la soare. Unele dintre acestea sunt alcătuite din peste 100 de milioane de asemenea cărămizi. Una dintre cele mai remarcabile realizări ale lor a fost clădirea de la Chan Chan, cel mai mare oraş precolumbian din America; la fel ca şi alte cetăţi, şi aceasta a avut o funcţie predominant religioasă. Cele mai multe dintre clădiri şi piramide au fost utilizate în scopuri de venerare religioasă şi pentru practicarea astronomiei. Două dintre cele mai mari piramide care au supravieţuit sunt cunoscute sub denumirea de „Huacas del Sol y de la Luna” sau Templele Soarelui şi al Lunii, ilustrând preocuparea religioasă pentru stele şi pentru mişcarea corpurilor cereşti.

O altă dovadă a înaltului nivel atins de cultura mochica este reprezentată de sistemele lor de irigaţie fără precedent, utilizate până în ziua de astăzi de fermierii locali. Populaţia moche a creat sute de kilometri de canale de irigaţie, sistem care le permitea să aducă apă din Anzi şi să mărească astfel productivitatea recoltelor. în faza de apogeu a acestei culturi, regiunea era cultivată mai intens şi avea o productivitate mai mare decât în zilele noastre.

Din păcate, populaţia moche nu dispunea de un sistem de scriere, astfel încât cunoştinţele noastre despre ei sunt limitate. Multe întrebări legate de cultura moche a acestor strămoşi ai culturii peruane vor rămâne fără răspuns.

Orgoni Crystal