Este una dintre siturile arheologice cele mai misterioase din Rusia: un complex antic aflat pe o mică insulă, în centrul unui lac situat în munții din sudul Siberiei. Şi se numeşte Por-Bajin.
La prima vedere, pare a fi o cetate antică, perimetrul său de ziduri înalte construite păstrând la distanţă dușmanii. Cu toate acestea, alții au propus ca structura veche de 1300 de ani să fie un palat de vară, o mănăstire, un centru de ritual sau un observator astronomic. Totuşi, la mai mult de un secol după redescoperirea acestuia, experții nu înțeleg secretele acestor ruine enigmatice.
Cel mai probabil, complexul a fost construit în anul 757 d.Hr., acesta fiind situat în mijlocul lui Tere-Khol, un lac de mare altitudine. Arheologii au găsit acolo tăbliţe de lut de picioare umane, desene colorate pe tencuiala pereților, porți gigantice și fragmente de lemn arse. Dar nicio descoperire nu a oferit încă un răspuns definitiv cu privire la scopul pentru care a fost construită structura.
Se pare că acest complex antic a fost construit în perioada Imperiului de nomazi Uighur Khagante (744-840), dar nu este clar de ce nomazii au construit o cetate într-un astfel de loc solitar, departe de așezările umane mari și de rutele comerciale. De asemenea, arhitectura ridică multe întrebări, pentru că seamănă cu un model chinezesc de oraş-palat.
Por-Bajin, care se traduce prin „casa de lut” în limba locală tuvan, este situat la granițele Rusiei cu Mongolia. Cetatea stă pe o mică insulă într-un lac aflat între munții Sayan și Altai, în sudul Siberiei.