Misterul petroglifului de 7.000 de ani din Siberia: cine este figura cu 7 capete?


Un petroglif interesant circulă pe Internet. Se pare că a fost descoperit în regiunea Khakassia, Siberia și că datează din anul 5.000 î.Hr. În orice caz, ceea ce vedem aici este o imagine astrologică și vom încerca să decodificăm câteva dintre simbolurile sale.

Arborele lumii. Arborele din dreapta reprezintă arborele lumii sau „Axis Mundi”. Acesta este unul dintre cele mai comune simboluri preistorice, exprimând armonia dintre Divin și lumesc, dintre Cer și Pământ, dintre Creator și Creație. Este simbolul care exprimă cel mai bine sintagma „precum în cer așa și pe pământ”.

Cele șapte capete. Acesta este un simbol mult mai interesant, despre care voi vorbi mai detaliat în acest articol. Simbolul este prezent și în multe culturi preistorice. Prima asociere a simbolului este cea cu zeița hindusă Manasa, care a fost înfățișată cu șapte şerpi cobra în spatele capului (aşa cum se poate vedea în imaginea de mai jos). Manasa era o zeiță a fertilității, uneori înfățișată cu un copil în poală, la fel ca Isis a egiptenilor, identificată cu constelația Fecioarei.

Dar, adevărul este că șerpii cu șapte capete apar în toată lumea indo-europeană. Uneori sunt bărbați și alteori femei. În mitologia sumeriană, de exemplu, există un șarpe cu șapte capete cunoscut sub numele de Musmahhu, care a devenit probabil un model pentru Hidra Lerneană, ucisă în a doua muncă a lui Heracles.

În hinduism, multe zeități se luptă cu șerpi cu mai multe capete – Indra, Krishna și chiar Vishna în „Mahabharata”, au fost atacați de mulți șerpi ai râului. Dar acest lucru nu este prea surprinzător, deoarece influența culturală comună dintre Mongolia, India, Iran și Grecia Antică este indiscutabilă.

Heracles ucigand Hydra
Heracles ucigand Hydra

Numele Hydra este legat de apă. În mitologia indo-europeană, șerpii și dragonii erau paznicii apei. Un erou trebuie să-i cucerească pentru a elibera apa și a readuce fertilitatea pe pământ. Cu toate acestea, chiar dacă aceste asemănări s-ar putea referi la o moștenire comună indo-europeană, această afirmație nu se aplică conexiunilor cu culturile antice din Mezoamerica, cel puțin nu în lumina istoriei curente. Și anume, există o figură cu șapte capete de șarpe și în Mexicul antic. Cum să explicăm asta?

Zeitate cu 7 capete de serpi – Aparicio, Veracruz, Mexic
Creatura cu 7 capete – Siberia, anul 5.000 î.Hr.
ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO