Berserkerii, cei mai tari luptători din lume: luptau ca nişte fiare turbate!

4.796 vizualizari

BerserkeriDe-a lungul istoriei, anumite grupuri de războinici şi-au câştigat o reputaţie redutabilă datorită puterii lor incredibile şi invulnerabilităţii în confruntarea cu ceilalţi. Fără îndoială că aceşti luptători aveau o imagine excelentă despre ei înşişi şi beneficiau astfel de un avantaj psihologic incontestabil pe câmpul de luptă. Dar, în multe cazuri, reputaţia lor se baza pe puteri extraordinare autentice.

Luptătorii norvegieni numiţi Berserker aveau reputaţia celor mai înfricoşători războinici care au existat vreodată în Europa – de la numele lor este derivat şi cuvântul englezesc berserk care înseamnă „feroce, extrem de violent”.

Berserker-ii erau originari din Scandinavia şi au devenit forţa combatantă de elită a vikingilor, renumiţi prin invulnerabilitatea lor în faţa armelor. Pentru a-şi demonstra această calitate, se spune că se aruncau în bătălie fără armură şi chiar fără zale şi luptau ca nişte fiare turbate.

Fără îndoială că, în mare măsură, statutul de care se bucurau berserker-ii poate fi atribuit, pur şi simplu, ferocităţii lor fără pereche în luptă. Un războinic care îşi ignora rănile, indiferent cât de grave erau acestea şi continua să lupte, fireşte că îl înspăimânta pe adversar. Dar este posibil ca aceşti luptători să nu fi simţit rănile. Poate că îşi inoculaseră o asemenea sete de sânge, încât îşi treceau cu vederea rănile şi ignorau durerea până în momentul în care se termina lupta şi nu mai resimţeau starea de furie paroxistică.

Pe de altă parte, invulnerabilitatea berserker-ilor în luptă putea fi rezultatul unor descântece şi ritualuri executate înainte de confruntarea cu inamicul. Acestea puteau să le inducă o stare asemănătoare cu transa în care să nu mai simtă durerea sau să şi-o „amâne” până după încheierea luptei. Indiferent care erau mijloacele prin care îşi dobândeau puterile cu totul remarcabile, acestea s-au dovedit extrem de eficace, aşa cum reiese din relatările duşmanilor lor înfrânţi.