Orgoni Crystal

 
Orgoni Crystal

 

Războiul pentru planetă dintre oameni și neanderthalieni a durat 100.000 de ani

  •  
  •  
  •  
  •  

blankNeanderthalienii și oamenii s-au implicat într-un război de gherilă brutal în întreaga lume de mai bine de 100.000 de ani, arată dovezile. Se știe că oamenii din Neanderthal și oamenii moderni descind din aceeași ramură evolutivă. Genomul nostru este similar în proporție de 99,7%. Cu aproximativ 600 de mii de ani în urmă, strămoșii noștri s-au împărțit în două părți. Ceea ce mai târziu va fi cunoscut sub numele de Homo neanderthalensis a pornit să exploreze Eurasia. Homo Sapiens a rămas în Africa câteva sute de milenii.

Totuși, mai târziu Homo Sapiens, urmând verii lor, au mers și ei pe alt continent. Acum, arheologii și antropologii investighează modul în care aceste două specii au coexistat în aceleași teritorii, relatează sciencealert.com.

Atât oamenii de Neanderthal, cât și Homo Sapiens erau vânători pricepuți, luptători buni și aveau abilități bune de organizare. Cu toate acestea, datorită caracteristicilor structurale ale corpului, strămoșii oamenilor moderni au fost mai prolifici. Acesta a fost unul dintre motivele pentru care au plecat din Africa, în căutarea resurselor alimentare. Cu toate acestea, până în acel moment neanderthalienii ocupaseră cele mai bogate teritorii din Eurasia, iar acest lucru a dus la o perioadă lungă de rivalitate între cele două specii.

În același timp, datorită asemănării dintre genomul oamenilor și cel al oamenilor din Neanderthal, cercetătorii au ajuns la concluzia că rudele noastre aveau aceleași instincte de a-și păzi și proteja teritoriile ca și noi. Nicolas Longrich, lector superior în biologie evolutivă și paleontologie la Universitatea din Bath, consideră că lupta pentru dominație în Eurasia a durat mai bine de 100.000 de ani.

„Cea mai bună dovadă că neanderthalienii nu numai că au luptat, ci și au triumfat în război este dat de faptul că ei nu au fost imediat învinși. În schimb, timp de aproximativ 100.000 de ani, oamenii de Neanderthal au rezistat expansiunii oamenilor moderni”, spune cercetătorul.

Unul dintre motivele pentru care Homo Sapiens a căutat să-i extermine pe oamenii de Neanderthal ar putea fi unul demografic. „Creșterea populației îi obligă în mod inevitabil pe oameni să preia mai multe pământuri pentru a oferi suficient teritoriu pentru vânătoare și hrănirea descendenților lor”, a adăugat paleontologul.

Cu toate acestea, faptul că luptele au durat atât de mult arată că oamenii de Neanderthal nu erau mai puțin dibaci, iscusiți și curajoși decât specia noastră. În arme, tactică, strategie, oamenii moderni și Neanderthalienii erau aproximativ la fel. Cu toate acestea, a existat un punct de cotitură în acest război. Ce a cauzat acest lucru nu se știe cu siguranță. Unul dintre factorii probabili ar fi invenția de arme cu rază lungă de acţiune. „Poate că inventarea armelor la distanță (arcuri, sulițe, bâte) le-a permis lui Homo Sapiens să-i învingă pe Neanderthalieni. S-au folosit tactici de genul „Loveşte şi fugi””, a adăugat Nicholas Longrich.

Un alt motiv ar putea fi ingeniozitatea lui Homo Sapiens, care a obţinut mai multă pradă cu mai puțin efort. O masă mai abundentă și mai satisfăcătoare a crescut rata de supraviețuire a copiilor și, astfel, Homo Sapiens a avut parte de o superioritate numerică.

Cercetătorul mai subliniază că dacă oamenii de Neanderthal ar fi fost pacifişti, războiul s-ar fi încheiat mult mai repede. Dar Homo Sapiens au fost războinici mai pricepuți decât rudele lor. Acesta a fost motivul pentru care oamenii moderni au cucerit planeta.


  •  
  •  
  •  
  •  
Reclame
Orgoni Crystal

 

Lasă un comentariu