Orgoni Crystal

 
Orgoni Crystal

 

Evita, zeiţa Argentinei şi liderul spiritual al unei naţiuni

123

Evita PeronPovestea Evei Duarte (cunoscută sub numele de Evita) este, desigur, legendară-material pentru un muzical pe Broadway şi un film. Renumele neverosimil al Evei a ajuns să semene cu o poveste în care ea este şi Robin Hood, şi Vrăjitoarea cea rea. Copil din flori, ea s-a zbătut să scape de sărăcia din provincie. La zece ani după sosirea în Buenos Aires, a trecut de la statutul de prostituată la cel de actriţă de mâna a doua şi apoi la cel de amantă a lui Juan Peron, ministrul argentinian al muncii. Mai târziu, a orchestrat, aproape singură, lovitura care l-a făcut pe acesta preşedinte. A devenit apoi Prima Doamnă a Argentinei. Evita a murit la doar 33 de ani (în 1952) din cauza unui cancer ovarian, iar după câţiva ani Argentina a vrut să o sanctifice pe această “zeiţă”. De fapt, ea a fost declarată post-mortem, de către Congresul argentinian, drept “liderul spiritual al naţiunii”.

A avut Evita succes făcând sex cu bărbaţii importanţi ai Argentinei acelor vremuri?

Unii spun că Evita şi-a croit drumul până în vârf prin paturile bărbaţilor cu bani, aleşi pe sprânceană. Dar, dacă sexul ar fi fost de ajuns, multe alte femei i-ar fi putut lua locul. Aşadar, care a fost praful magic pe care l-a presărat ea în faţa lor? Este foarte greu să separi atracţia exercitată asupra iubiţilor ei de cea exercitată asupra publicului, a celor pe care îi numea ea cu drag descamisados (cei fără cămaşă). Într-adevăr, metodele ei erau aceleaşi. Obiectul afecţiunii sale era copleşit cu un devotament aproape religios – poziţie avantajoasă într-o ţară de catolici dedicaţi religiei lor – în timp ce crea impresia că tocmai a coborât din ceruri. Figura ei fragilă accentua rolul dramatic. „Viaţa are valoare reală atunci când te dedici unui ideal…” susţinea ea într-o cuvântare, ţinând microfonul strâns. „Sunt fanatică pentru Peron şi descamisados”. Despre Peron, declama: „Este un zeu pentru noi. Este soarele nostru, aerul nostru, apa noastră, viaţa noastră”.

Evita Peron 2Zeiţa coborâtă printre pământeni

Pentru devotamentul ei, Eva Peron a fost promovată la statutul de zeiţă – sau, dacă ne gândim bine, poate că s-a promovat singură. Din opulentul ei birou, aflat în inima oraşului Buenos Aires, proaspăt numita Primă Doamnă ţinea audienţe aproape papale, golind cuferele celor bogaţi pentru a îndeplini dorinţele celor săraci. Bărbaţii îngenunchiau pentru a scrie numele ei cu petale de flori, pe care ea să calce. Fotografia ei se afla în toate casele de muncitori. Evita a cultivat percepţia că are o misiune de la Dumnezeu — şi a fost crezută pe cuvânt.

De pe înaltele culmi ale oraşului Buenos Aires, Evita a reuşit să-şi consolideze imaginea. Făcând referire la succesul Evei, un preşedinte demis al Ecuadorului a spus: „Daţi-mi un balcon în fiecare oraş şi le voi cuceri inimile”. Ea cunoştea puterea ridicării efective deasupra mulţimii. Femeia zeiţă căuta să menţină un avantaj fizic şi psihologic. Atunci când cobora printre muritori, evenimentul părea cu adevărat remarcabil – asemenea prinţesei care se hotărăşte să coboare printre adoratorii săi preţ de o clipă.

Evita îţi putea decide soarta

Toată lumea ştia exact când se trezea Evita cu faţa la cearşaf, căci toanele ei de fetiţă răsfăţată ţineau pe toată lumea cu sufletul la gură. În dimineaţa audienţei la Papa Pius al XII-lea, personalul era mai preocupat pentru că trebuia să o trezească pe Prima Doamnă, decât că îl lasă pe Eminenţa Sa să aştepte. Iadul se dezlănţuia atunci când Prima Doamnă îşi revărsa dispreţul. Evita te putea izgoni în Uruguay sau îţi putea oferi o casă nouă.

O imagine ţesută în fir de aur

Nici nu a ajuns bine Evita la putere, că documentele ce atestau naşterea ei umilă au dispărut în mod misterios, iar informaţiile despre copilăria ei, sancţionate oficial, au început să sune a mit: „Asemenea lui Venus… Eva Peron s-a născut din mare”. În autobiografia ei, Scopul vieţii mele (The Purpose of My Life), a omis datele şi detaliile privind copilăria şi a folosit întotdeauna un limbaj elevat atunci când s-a referit la propria persoană. Uneori, “femeile zeiţe” preferă să viseze cum ar putea să fie, decât să privească realitatea în faţă. În acest sens, există şi o vorbă: „Nu este niciodată prea târziu – în ficţiune sau în viaţă – să revizuieşti”.

Alte detalii intresante despre Evita

• A alungat-o din casa lui Peron pe amanta acestuia, atunci când a decis că el îi aparţine.
• S-a programat pentru o operaţie de mărire a sânilor, dar nu s-a prezentat niciodată.
• A jucat rolul unor femei celebre precum Ecaterina cea Mare, Elisabeta I şi Sarah Bernhardt într-o serie de scenete radiofonice.
• Întotdeauna a purtat o broşa în formă de orhidee, de 11 pe 8 centimetri, care a devenit un fel de semnătură personală.
• A fost primită de Papă cu toate onorurile conferite în mod obişnuit unei regine.
• A fost îmbălsămată cu atâta grijă, încât corpul ei, răpit de opozanţii lui Peron, s-a conservat perfect, până când a fost găsit, 16 ani mai târziu.

Orgoni Crystal