Cine a omorât-o pe Tiţa Cristescu, Miss România, una dintre cele mai curtate femei din România? O crimă misterioasă de Crăciun…


În jurul Crăciunului anului 1935, o crimă enigmatică din lumea mondenă zgudui opinia publică din România; s-ar putea spune că n-a existat în ţara noastră o afacere criminală care să pasioneze atât de mult, ca misterul morţii artistei Tita Cristescu (la doar 28 de ani), una dintre cele mai frumoase femei din vremurile acelea. A fost un asasinat sau o sinucidere? Sau un accident?

Tita, fiica fostului secretar general al PCR, Gheorghe Cristescu „Plăpumarul” (unul dintre primii comunişti din România), era de o frumuseţe remarcabilă şi, de aceea, a fost foarte mult curtată. Fiind remarcată cu prilejul unui concurs de frumuseţe, organizat de o casă de filme din Germania, ea a fost angajată ca figurantă în câteva producţii. În 1926, a câştigat „Miss România”. După ce-a urmat cursurile Academiei de Artă Dramatică, din Bucureşti, a fost primită într-un teatru bucureştean. N-a avut însă un mare succes. Ultimul rol pe care l-a interpretat frumoasa Tita a fost cel din piesa „Omul care primeşte palmele”.

În 1932, Tita a părăsit scena, sacrificând arta, pentru o eventuală căsătorie. Ea găsise un admirator şi protector foarte bogat, domnul inginer constructor Liviu I. Ciulei (un arhitect român foarte bogat, tatăl faimosului regizor de mai târziu Liviu Ciulei). Inginerul i-a cumpărat Titei un apartament luxos, într-un bloc din B-dul Brătianu, i l-a mobilat cu mult gust, i-a dăruit bijuterii, blănuri scumpe, dar şi două automobile. Frumoasa artistă ducea o viaţă ameţitoare, şi deşi era la o vârstă fragedă, căpătase experienţa unei femei mature. Pe vremea aceea, domnul Ciulei era în divorţ cu soţia sa, cu care avea şi doi copii.

Se pare că Tita obţinuse făgăduiala unei căsătorii din partea domnului Ciulei… Dar iată că inginerul se împăcă cu soţia lui, ceea ce a contrariat-o mult pe frumoasa artistă. Farmecul Titei înnebuni un judecător, care-i cere mâna. Dar, la căsătorie se opun anumite persoane interesate în cauză, ca de exemplu Liviu. E clar că tânăra artistă pare să fi fost un caracter şovăielnic.

Se povesteşte că în ultima săptămână, înainte de tragicul ei sfârşit, Tita ar fi fost hărţuită aproape în fiecare zi, de diferite persoane. În ziua de luni, înainte de Crăciunul anului 1935, ar fi maltratat-o bărbatul respins. Marţi şi-a condus la graniţă logodnicul preferat (Cuza Hotta), care totuşi, la vestea groaznicei nenorociri, nu s-a înapoiat în ţară.

Ultimul act al misterioasei drame s-a petrecut la miezul nopţii, când toată lumea sărbătorea
naşterea Mântuitorului. Ce s-o fi petrecut în sufletul Titei Cristescu, când se întorcea la Bucureşti, singură, în tren, în orele întunecate ale ultimei zile din viaţa ei? La ce se gândea, când servitoarea a găsit-o, înainte de miezul nopţii, dansând singură prin casă, într-un vârtej nebun, la muzica aparatului de radio?

Cert este că la ora 12, când doamna Gregorian, sora ei, s-a suit sus în apartament, unde văzuse lumină, după ce ieşise de la un cinematograf din apropiere – a fost primită, chiar la uşă, de către Tita, cu îmbrăţişări şi sărutări. Dar, în clipele următoare, frumoasa artistă se prăbuşea inertă, fără să fi putut da vreo explicaţie cu privire la cele petrecute. În acele momente, o persoană misterioasă a sunat la telefon, parcă voind să spioneze ce se petrece în casă.

În corpul artistei frumoase a fost găsit acid cianhidric, o otravă perfidă, care are un miros plăcut şi gustos de migdale amare. Pielea umană poate absorbi acidul cianhidric. Dacă am pune un deget într-o soluţie destul de slabă de acid cianhidric, degetul amorţeşte, rămânând mult timp insensibil, la pipăit. Absorbiţia acidului cianhidric este extrem de rapidă, mai cu seamă pe calea respiratorie. Inhalarea în cantităţi extrem de mici a acidului cianhidric de către animalele de companie poate da moarte în câteva secunde.

Se admite că e suficientă o picătură de acid cianhidric, pentru ca să fie provocată moartea unui om. Sfârşitul fatal e mai puţin rapid, atunci când otrava a fost introdusă în stomac. Nefericita Tita Cristescu a murit după 2-3 minute, deşi la autopsie s-a aflat că ea înghiţise patru picături de acid cianhidric. Se spune că medicul legist, dr. Vasiliu şi-a dat seama imediat că Tita Cristescu a fost intoxicată cu acid cianhidric, de la prima incizie pe abdomenul artistei; la deschiderea stomacului, s-a răspândit un miros de migdale amare, caracteristic otrăvii acesteia.

În 1936, a început procesul împotriva inginerului Liviu Ciulei, acesta fiind acuzat de omorârea Titei. În cele din urmă, el a fost achitat. Foarte interesant e că în timpul procesului reiese postura de „tată-peşte” a lui Gheorghe Cristescu, care îşi încuraja fiica să aibă relaţii cu bărbaţi bogaţi. Lui şi restului familiei i s-au vărsat importante sume de bani de către inginerul Liviu Ciulei, pe lângă cadourile generoase pe care Tita le primea. La moartea Titei, averea ei era evaluată la suma de 5 milioane de lei, o sumă impresionantă în acele vremuri.

Ciudat e că după război, în 1945-1946, servitoarea Titei a mărturisit că ea a fost cea care a otrăvit-o pe stăpâna ei, mobilul find jaful…

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO