EXCLUSIV! O tăbliţă misterioasă aflată la un muzeu din Cluj şi descoperită în România, se aseamănă perfect cu „tăbliţele sumeriene Blau”, descoperite în Iraq! Ce înseamna asta?


De zeci de ani se află în vechile colecţii ale Muzeului de istorie din Cluj-Napoca un disc de lut ars, lucrat din argilă cenuşie, acoperit cu un foarte subţire strat de slip negru. Discul este străpuns, la mijloc, de o perforare conică. O linie în zigzag, incizată, trasată pe muchia discului, separă faţa sa convexă de cea plană.

O cercetare atentă, întreprinsă de cercetătorul Nicolae Vlassa, i-a dezvăluit acestuia faptul că pe faţa bombată a discului erau cel puţin 13 semne incizate, la fel ca şi pe faţa sa plană. Interesant e faptul că discul cu cele 26 de semne este analog, tocmai prin aceste semne, până la identitate, cu o parte din simbolurile de pe vestitele tăbliţe Blau ce aparţin epocii dinastice timpurii a Mesopotamiei şi care fac parte din patrimoniul British Museum-ului din Londra.

Tăbliţele au fost cumpărate de A. Blau în 1886, în apropiere de orașul Uruk (Iraq). Ele au fost sculptate pe piatră albastră strălucitoare; interesant e faptul că ele au fost considerate autentice încă din 1901, cu toate că nu toţi specialiştii au fost de acord cu asta.

Totuşi, e doar întâmplare că tăbliţele Blau se aseamănă până la identitate perfectă cu tăbliţa aflată în muzeul de la Cluj? Bineînţeles că nu. Placa de lut respectivă a fost găsită Turdaş, în judeţul Hunedoara, de mai bine de un secol.

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO