EXCLUSIV! O tăbliţă descoperită la Timişoara îl prezintă pe zeul babilonian Anzu. Asta înseamnă că vechile civilizaţii ale omenirii îşi au originea în România?


Vorbeam în acest articol (EXCLUSIV! O tăbliţă misterioasă aflată la un muzeu din Cluj şi descoperită în România, se aseamănă perfect cu “tăbliţele sumeriene Blau”, descoperite în Iraq! Ce înseamna asta?) despre descoperirea în judeţul Hunedoara a unor tăbliţe vechi (acum câteva mii de ani) foarte asemănătoare cu tăbliţele sumeriene din Iraq.

Astăzi vom vorbi despre o altă descoperire arheologică asemănătoare făcută tot pe teritoriul României. În Timişoara, în timpul unor săpături, pe teritoriul aşezării neolitice de la Ronaţ, s-au găsit două fragmente ceramice ornamentate cu torţi modelate în formă de cioc de pasăre. Pe un fragment de vas era aplicată, în relief, o fiinţă fantastică, un animal ce reprezenta un vultur cu cap de leoaică, o replică îndepărtată a zeiţei presumeriene Imdugud. Această zeitate simboliza rapiditatea şi forţa în atac, era venerată ca un rege al păsărilor şi al animalelor, o pasăre mitologică a destinului…

Imdugud sau Anzu cum mai este cunoscut, este o zeiţă (sau zeu) din religiile mesopotamiene; Imdugud este văzută ca o pasăre masivă, care respiră foc şi apă, deşi uneori apare ca un vultur cu cap de leu. În mitologia sumeriană şi akkadiană, Imdugud este o pasăre divină asociată cu furtunile.

Într-unul din mituri Imdugud (sau Anzu) fură “Tăbliţa Destinului” de la marele zeu al panteonului mesopotamian, Enlil. Cu “Tăbliţa Destinului” furată, pasărea Anzu s-a adăpostit pe un vârf de munte din Arabia. Ea știa că cine avea această tăbliţă avea controlul deplin asupra Universului și destinelor tuturor. În cele din urmă, un erou curajos a apărut pe scenă, care să ia înapoi Tăbliţa furată. Sursele babiloniene spun că a fost Marduk, iar în versiunea sumeriană a poveștii, era Lugalbanda, tatăl lui Ghilgameș, soțul zeiței Ninsun și al treilea rege al orașului Uruk. În altă versiune a acestui mit, zeul Ninurta, fiul lui Enlil și Ninhursag, a fost eroul care a reușit să recupereze Tăbliţa divină a lui Enlil, prin uciderea zeului-pasăre cu nişte săgeți.

De reţinut este că, în cele mai vechi reprezentări, zeiţa Imdugud este înfăţişată din profil; abia mai târziu apare cu aripile desfăcute şi capul văzut din faţă, aşa cum este cunoscută imaginea ei de pe vestitul alto-relief din cupru de la El-Obeid (sculptură ce datează din perioada primei dinastii din Ur). Vulturul cu cap de leoaică de pe fragmentul de vas găsit la Timişoara, are o ciudat de adâncă orbită a ochilor, ca în mai toate piesele similare de plastică din perioada dinastică timpurie a Mesopotamiei.

Concluzia: pe teritoriul ţării noastre, în urmă cu mii de ani, a existat un grup de pre-sumerieni, care a migrat ulterior către zona Iraqului, făcând civilizaţia Sumerului.


Lasă un comentariu