Încă din vremuri străvechi, cei pasionați de astronomie au stabilit corespondențe uluitoare între lanțuri muntoase, edificii deosebite care se găsesc pe Terra și diversele constelații care compun galaxia noastră, Calea Lactee.
Astfel, cercetătorul român Vasile Lovinescu dezvăluie un fapt cunoscut cu secole și milenii în urmă, şi anume faptul că lanțul muntos al Carpaților are o formă absolut asemănătoare cu cea de-a 7-a mare constelație din galaxia Calea Lactee, Constelaţia Dragonului. Astfel, ceea ce numim Munții Carpați sunt o reflectare terestră a acestei grupări stelare a Constelației Dragonului, numită popular și Constelația Balaurului.
Extremitatea nord-vestică a Carpaților se află pe teritoriile actuale ale Slovaciei și Poloniei, iar extremitatea sudică se află pe teritoriile Bulgariei și Turciei, cunoscute sub numele de Munții Balcani. Termenul ”baalkan”în limbile vechi are sensul de ”dragon”. Este cunoscut de asemenea faptul că o parte din teritoriul României de astăzi se numea ”Baal-Hakia” (Valahia – Țara Balaurului), denumirea ”Dacia” derivând de la ”Hakia”. Şi mai interesant e faptul că termenul de ”trac” provine din termenul ”dragon” (draco-drac în limba latină).
Este interesant de observat că partea centrală a lanțului carpatic (inima dragonului) se află în întregime pe teritoriul României și conține numeroase monumente megalitice, dintre care cele mai importante cunoscute sunt Sfinxul din Bucegi și complexul Babele.