Mănăstirea Cetăţuia Negru-Vodă, construită pe un vechi sanctuar dacic, e locul unde s-au descoperit schelete misterioase de uriaşi!


Imagine: prelucrare proprie

Mănăstirea Cetăţuia Negru-Vodă este o mănăstire ortodoxă de călugări, aflată în comuna Cetăţeni, judeţul Argeş. Mănăstirea este situată la 22 de kilometri sud-est de oraşul Câmpulung, pe şoseaua naţională Câmpulung-Târgovişte-Bucureşti, pe frumoasa vale a Dâmboviţei. Cunoscută iniţial sub denumirea de „Schitul Cetăţuia Negru Vodă”, manăstirea este construită pe o stâncă înaltă, la altitudinea de 881 de metri, pe malul stâng al raului Dâmboviţa, intre „Valea lui Coman” şi „Valea Chiliilor”. De la şoseaua principală şi până la mănăstire, pe o potecă îngustă, se face însă mai puţin de un ceas.

Interesant e faptul că această mănăstire continuă un vechi schit medieval care, la rândul lui, e plasat pe locul unui străvechi sanctuar dacic. Încă din 1912, istoricul Virgil Draghiceanu remarcă importanţa preistorică a sitului Cetăţuia, prin prezenta megaliţilor de tip cu formă de leu, a urmelor săpate în stânci ce făceau legătura cu „Tronul lui Vodă”, care este un promontoriu la sud-est de biserică rupestră. Pe peretele unei mici peşteri alăturate intrării acestei biserici apar striuri incizate din Epoca Bronzului.

Că la Cetăţuia a fost un sanctuar predacic o arată şi alte semne sacre, săpate în piatră, cum ar fi tridentul, zvastica şi două perechi de tălpi pe o potecă de piatră, toate regăsindu-se şi în iconografia preistorică descoperită în vestul şi în nordul Europei.

Stâncile de la poalele cetăţii par a fi fost azvârlite de uriaşii care mişună prin legendele locale. Se spune că aici s-au descoperit şi schelete de uriaşi, dar, ca şi în alte zone ale României, nimeni nu ştie unde au fost duse.

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO