Kaaba, enigmaticul Cub Negru de la Mecca şi legătura lui cu Marea Piramidă din Egipt

  •  
  •  
  •  
  •  

Imagine: wikimedia.org (Commons Creative – free)

Kaaba (sau Cubul Negru) este un sanctuar care se află la Mecca sub forma unui cub. Religia islamică îl considera ca primul și cel mai sfânt lăcaș de cult. Cubul Negru este acoperit cu o ţesătură ornamentală numită Kiswat.

Într-unul din colţurile Kaabei este încastrată Piatra Neagră, care a fost dintotdeauna înconjurată de mister. Este practic imposibil pentru cineva care nu aparţine religiei musulmane să se apropie de ea. De aceea, Piatra Neagră nu a putut fi supusă vreodată unei investigaţii ştiinţifice.

Cei mai mulţi observatori moderni sunt convinşi că este un fel de meteorit. Călătorii din vremea lui Sir Richard Burton au afirmat că natura ei este vulcanică. Burton îl citează pe un anume Ali Bey care o descrie ca un „bloc de bazalt vulcanic a cărui circumferinţă este încrustată cu cristale mici, cu colţuri ascuţite, cu romburi de feldspat de culoare roşu cărămiziu pe un fundal de culoare neagră, asemănător cu catifeaua sau cărbunele, cu excepţia unei protuberanţe care este de culoare roşiatică”. Burton îl citează de asemenea pe un anume Burckhardt care afirmă că „este o bucată de lavă care conţine diferite particule fine dintr-o substanţă alb-gălbuie”.

Cuvântul Kaaba înseamnă Marea Mamă în limba arabă. Din punct de vedere fonetic, cuvântul este alcătuit din „Ka” şi „ba”, care înseamnă casa spiritului. Magicianul Kenneth Grant îl defineşte ca „sălaşul feminin” sau sursa Oului Primordial.

La început, Kaaba era cunoscută pentru izvorul său natural, care produce o apă sălcie, cunoscută sub numele de Zemzem. Această apă este foarte bogată în minerale şi este distribuită în întreaga lume pentru efectele sale terapeutice. În limba persană, Zemzem înseamnă „Marele Luminariu”, care corespunde din punct de vedere cabalistic lui Venus sau lui Lucifer. Piatra Neagră de la Kaaba este asociată cu Venus şi din perspectiva puterii sale de regenerare. Zemzem mai poate fi tradus şi prin „Zam! Zam!”, care înseamnă „Umple! Umple! (sticla)”.

Potrivit tradiţiei, Piatra Neagră din Kaaba provine din ceruri şi i-a fost dăruită lui Adam de Allah. La origini era o piatră de un alb imaculat, care trebuia aşezată în Kaaba, un altar pe care trebuia să-l construiască Adam. În acele timpuri era cunoscută sub numele de „Alhajar Alsad”, Cea Mai Fericită dintre Pietre. Dintre toate pietrele din Paradis, a fost singura aleasă de Allah pentru a fi aşezată în Kaaba din Mecca. Ţinând piatra în mână, Adam a coborât din Paradis şi a ajuns în Ceylon (sau Sri Lanka). Adam a aşezat piatra pe pământ, pentru ca altarul Kaabei să poată fi construit în jurul ei. Se pare că la vremea respectivă era o piatră uriaşă.

În timpul Potopului din vremea lui Noe, Kaaba a fost puternic deteriorată, aşa că Piatra Sfântă a fost ascunsă într-un loc sigur. A rămas astfel ascunsă până când Allah i-a poruncit lui Avraam să reconstruiască altarul Kaabei. Avraam şi-a părăsit căminul din Babilon şi a fost condus de îngerul Gabriel către izvorul Zemzem. Odată ajunşi în Mecca, Gabriel i-a dat Piatra Sfântă. Avraam i-a învăţat pe localnici să se închine acestei pietre, făcând sacrificii de animale într-un loc din apropiere. Sângele animalelor era vărsat pe piatră, care a devenit în timp neagră. Într-adevăr, culoarea pietrei este descrisă ca fiind foarte întunecată, fie neagră, fie de un roşu foarte închis. Legenda spune că închiderea culorii pietrei a fost rezultatul păcatelor oamenilor.

Tradiţiile islamice sunt destul de variate, dar au un numitor comun. Potrivit acestuia, Piatra Neagră a făcut cândva parte dintr-un ansamblu mult mai mare. Rămăşiţa de astăzi este doar un fragment dintr-un obiect foarte sacru. Una din tradiţii o numeşte „piatra respinsă”. Această expresie este nu doar numele ezoteric al lui Hristos, dar şi o frază folosită pentru blocul din piatră aşezat cândva în vârful Piramidei din Gizeh. Acest lucru este atestat de mitologia egipteană, în care Gabriel este echivalentul lui Tahuti, constructorul Marii Piramide. Ideea că Tahuti i-a dat Piatra lui Avraam (sub forma îngerului Gabriel) sugerează că Piatra Neagră de la Mecca reprezintă un fragment din blocul aşezat cândva în vârful Marii Piramide.

În secolul VII, Kaaba a fost distrusă de un incendiu. La reconstrucţie, clădirea a fost înzestrată cu o intrare situată la câteva zeci de centimetri de sol, pentru a supraveghea mai bine cine intră în clădirea sfântă. Întrucât reconstrucţia a fost realizată de mai multe triburi arabe, s-a creat o dispută legitimă legată de cel care va instala Piatra Neagră pe noul ei edificiu. Până la urmă, s-a ajuns la concluzia ca primul venit care va intra în curtea interioară să spună cine trebuie să instaleze Piatra. Sincronicitatea a făcut ca prima persoană care a intrat în curte să fie Mahomed. Acest eveniment s-a produs înainte ca viziunile sale să îl transforme în celebrul Profet al lui Allah.

Tânărul Mahomed a făcut un plan care să împace toate grupurile arabe rivale. El a aşezat Piatra pe o bucată de pânză şi a cerut ca fiecare trib să îşi trimită un reprezentant în jurul acesteia. Împreună, ei au ridicat pânza pe care era aşezată Piatra Neagră şi au dus-o la Kaaba. Acolo, tânărul Mahomed a luat Piatra şi a aşezat-o personal în noul ei lăcaş.


  •  
  •  
  •  
  •  

Lasă un comentariu