EXCLUSIV! O fiară sau un hibrid extraterestru poate fi văzut(ă) la Biserica Sf. Nicolae Domnesc din Dorohoi


Biserica Sfântul Nicolae Domnesc din Dorohoi este un lăcaș de cult ortodox construit în anul 1495 în localitatea Dorohoi (astăzi municipiu în județul Botoșani). Edificiul a fost ctitorit de voievodul Ștefan cel Mare și se află pe Strada Ștefan cel Mare, nr. 61. Ansamblul Bisericii Domnești figurează pe Lista monumentelor istorice din județul Botoșani.

Biserica conţine mai multe medalioane cu reliefuri, însă niciunul dintre acestea nu e mai curios şi mai interesant decât acela pe care distingem o mândră fiară masculină, cu cap de om (aşa cum se observă şi din imagine). Labele ei sunt terminate prin gheare cu trei zimţi; la spate, coada i se ridică în sus cu trufie, având la vârf un cap de balaur; pe şoldurile fiare se dezvoltă aripi întinse, iar deasupra gâtului se înalţă semeţ un cap omenesc, spân şi fără barbă. Acest lucru n-ar trebui să ne mire, din moment ce şi domnitorul Ştefan cel Mare, ctitorul bisericii, se spune că era fără barbă. Ca şi cel al voievodului, creştetul omenesc al fiarei de pe blidul smălţuit de la Sf. Nicolae, e încununat cu o largă coroană crestată şi înflorată.

Această fantastică fiinţă, cu măreaţă şi fioroasă înfăţişare, nu poate fi altceva decît emblema, decât stema unei localităţi, unei comunităţi sau a unei familii nobiliare de prin vecinătate. Locul unde o aflăm, adică partea nordică a Moldovei, este, precum ştim, una din regiunile ţării unde mai multe neamuri de origini diverse au dominat pe rând. Ştim că odinioară mongolii şi apoi, în nenumărate rânduri, tătarii au stăpânit, în acele locuri, pe români. Astfel, ne putem întreba dacă nu cumva acea sălbatică fiară cu cap de domnitor, nu va fi fost, chiar în al XV-lea secol, o amintire a domniei asiaticilor în nordul ţării lui Ştefan cel Mare?

(Text adaptat după Alexandru Odobescu (1834-1895), autor şi arheolog român)

P.S. Eu, însă, îmi pun altă întrebarea: privind această fiară, ce fiinţe au trăit în vechime? Aceştia par a fi mai degrabă extratereştri sau hibrizi…

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO