Cât de bine era protejat dictatorul Nicolae Ceauşescu pentru a nu fi ucis?


Deşi se credea a fi tare iubit, fostul şef comunist se temea să nu fie ucis. E adevărat că CIA a vrut să-l omoare de câteva sute de ori pe dictatorul cubanez Fidel Castro, dar n-a reuşit.

Frica lui Nicolae Ceauşescu de o ipotetică tentativă de asasinat explică de ce dictatorul nu vroia să circule la ore obişnuite, el alegându-şi de fiecare dată un alt parcurs. În timpul călătoriilor în străinătate, el era însoţit de un chimist, pentru a-l proteja de orice risc de contaminare chimică, radioactivă şi bacteriologică. Probabil că îi făcea tot felul de analize la mâncare.

De exemplu, cu prilejul unei vizite în SUA, la o uzină americană, trebuind să meargă la toaletă, un agent a dezinfectat cu coniac tot WC-ul. Măcar să fi fost un coniac de calitate. Hrana era adusă de acasă în containere sigiliate.

De când Fidel Castro i-a declarat că CIA a încercat să-i otrăvească încălţămintea, Ceauşescu nu mai purta aceeaşi îmbrăcăminte decât o singură dată. În depozite speciale, există în permanentă un echipament complet pentru 1 an avans: 365 de costume, 365 de perechi de încălţăminte, ce erau arse după fiecare folosinţă.

Dictatorul mai era păzit de doi dobermani sălbatici, iar sub pământ avea o adevărată reţea de tuneluri subterane. Toate aceste măsuri însă nu i-au fost de-ajuns pentru a fi împuşcat într-o zi de Crăciun…


Lasă un comentariu