Cei mai inteligenţi 10 oameni care au trăit vreodată pe Pământ… iar pe locul 1 nu este Einstein!


Lumea este şi a fost plină de oameni inteligenți. Poate că de aceea n-ar fi rău pentru a afla care au fost cei mai inteligenți oameni din lume.

Inginerul electrochimic american, Libb Thims, a decis să facă o listă cu cei mai inteligenți oameni din lume, având scoruri IQ de peste 200 (se ştie că orice persoană care obţine un IQ mai mare de 130 este considerată a fi foarte inteligentă).

Apoi, Thims i-a clasat pe toți cei care aveau o aptitudine puternică, o capacitate remarcabilă sau o înclinație incredibilă într-un anumit domeniu care, împreună cu IQ-ul lor, i-ar fi făcut demni de titlul de „genii”. Deoarece Thims nu a vrut să excludă orice geniu care a existat înainte ca testele IQ să fie inventate, el s-a referit la evaluările IQ bazate pe metodologia Cox, care prezice IQ-ul pe baza numărului de realizări pe care oamenii îl realizează la fiecare 10 ani de viață.

Thims a evaluat atât IQ-ul, cât și realizările, pentru a-i clasa pe cei mai deștepți oameni din istorie. Aşadar, iată clasamentul…

10. Thomas Young (1773-1829). Omul de ştiinţă englez a avut un IQ estimat între 185 şi 200.  A adus contribuții remarcabile în diverse domenii, pentru care a fost admirat de William Herschel și de Einstein. Astfel, a reușit, anterior lui Champollion, să descifreze parțial hieroglifele egiptene. Alte contribuții notabile se înscriu în domeniile: mecanică, fiziologie, muzică.

La doar 14 ani, Young cunoștea numeroase limbi străine: latină, greacă, franceză, italiană, ebraică, germană, arabă, persană, turcă, chaldeeană, samariteană și amharică. Una dintre cele mai importante descoperiri ale sale a fost aceea că lentila ochiului uman își schimbă forma pentru a se concentra asupra obiectelor de la distanțe diferite, ceea ce l-a determinat în cele din urmă să determine cauza astigmatismului.

9. William Sidis (1898-1944). A fost un copil-minune american, cu abilități matematice remarcabile și care stăpânea multe limbi străine. După unele surse, se pare că a fost persoana cu cel mai mare IQ, fiind considerat cel mai inteligent om care a trăit vreodată.

Până la vârsta de 2 ani, Sidis citea „The New York Times” și scria scrisori pe o mașină de scris – în engleză și franceză. El a fost acceptat la Harvard la vârsta de 9 ani, dar universitatea nu l-a lăsat să frecventeze datorită „imaturității sale emoționale”. A murit la vârsta de 46 de ani de la un accident vascular cerebral masiv.

8. Gottfried Leibniz (1646-1716). Leibniz a fost un filozof și matematician german, unul din cei mai importanți filozofi de la sfârșitul secolului al XVII-lea și începutul celui de al XVIII-lea, unul din întemeietorii iluminismului german. În matematică, Leibniz a introdus termenul de „funcție” (1694), pe care l-a folosit pentru a descrie o cantitate dependentă de o curbă. Alături de Newton, Leibniz este considerat fondatorul analizei matematice moderne. Se spune că avea un IQ cuprins între 182 şi 205.

7. Nicolaus Copernic (1473-1543). Copernic a fost un matematician și un astronom polonez care a revoluționat studiul Cosmosului, cu modelul său heliocentric al Universului în care a demonstrat că Soarele și nu Pământul reprezintă centrul sistemului nostru solar. Scorurile sale IQ estimate variază de la 160 la 200 prin măsuri diferite.

Copernic nu a fost numai fondatorul astronomiei moderne, ci și inițiatorul primei revoluții științifice. A deschis o cale nouă, urmată de alți reformatori ai științei. După o muncă de 40 de ani, a dovedit inconsistența teoriei geocentrice a lui Ptolemeu și astfel a exercitat un puternic impact în mentalitatea Evului Mediu. Astfel, Copernic a demonstrat că Pământul este o planetă ca toate celelalte, dând o lovitură decisivă teoriilor mistice despre existența unei lumi cerești deosebită de lumea pământeană.

6. Rudolf Clausius (1822-1888). A fost un fizician și matematician german care este considerat fondatorul termodinamicii. Prin reformularea concluziilor lui Sadi Carnot cu privire la ciclul Carnot, Clausius a pus bazele teoriei căldurii. Cea mai importantă lucrare a sa, publicată în 1850 în Annalen der Physik, descrie cum teoria cinetică a gazelor ar putea explica fenomenele termice, lucrare care a stat la baza enunțului celui de al doilea principiu al termodinamicii. În 1865 a introdus noțiunea de entropie, iar în 1870 teorema virialului.

Are un IQ cuprins între 190 şi 205, prin măsuri diferite.

5. James Maxwell (1831-1879). A fost un fizician matematic scoțian, care este creditat pentru că a pus bazele teoriei cuantice, fiind venerat de mulți, inclusiv de Einstein. Când Einstein a fost întrebat dacă stătea pe umerii lui Newton, el a răspuns: „Nu, stau pe umerii lui Maxwell.” Cea mai notabilă realizare a sa a fost formularea teoriei clasice a radiațiilor electromagnetice, care reunește, pentru prima dată, electricitatea, magnetismul și lumina ca manifestări ale aceluiași fenomen. Ecuațiile lui Maxwell pentru electromagnetism au fost numite „a doua mare unire în fizică” după cea realizată de Isaac Newton.

IQ-ul său este estimat a fi cuprins între 190 şi 205.

4. Isaac Newton (1643-1727). Cine nu-i cunoaște numele? Cel mai faimos pentru legea sa din fizică privind gravitația, fizicianul și matematicianul englez, Sir Isaac Newton, a fost instrumentul revoluției științifice a secolului al XVII-lea. Scorurile sale IQ estimate variază de la 190 la 200 prin măsuri diferite.

În 1687 a publicat lucrarea „Philosophiae Naturalis Principia Mathematica”, în care a descris Legea atracției universale și, prin studierea legilor mișcării corpurilor, a creat bazele mecanicii clasice. A contribuit, împreună cu Gottfried Wilhelm von Leibniz, la fondarea și dezvoltarea calculului diferențial și a celui integral. Newton a fost primul care a demonstrat că legile naturii guvernează atât mișcarea globului terestru, cât și a altor corpuri cerești, intuind că orbitele pot fi nu numai eliptice, dar și hiperbolice sau parabolice. Tot el a arătat că lumina albă este o lumină compusă din radiații monocromatice.

3. Leonardo da Vinci (1452-1519) – pictor, sculptor, arhitect, muzician, matematician, inginer, inventator, anatomist, geolog, cartograf, botanist și scriitor, Leonardo da Vinci a fost, probabil, cel mai talentat om care a trăit vreodată. Scorurile sale IQ estimate variază de la 180 la 220, prin măsuri diferite.

Este unul dintre cei mai celebri pictori din istorie, venerat pentru inovațiile sale tehnologice, cum ar fi mașinile de zbor, vehicule blindate şi multe altele.

2. Albert Einstein (1879-1955). Albert Einstein a fost un fizician celebru și un filozof al ştiinţei, născut în Germania, şi ale ale cărui scoruri IQ estimative variază între 205 şi 225, prin măsuri diferite. El este cel mai bine cunoscut pentru formula lui E = mc^2, care a devenit poate cea mai faimoasă ecuație din lume.

Einstein a creat principiul relativității și a încercat să respingă teoria cuantică până când a murit, în 1955, la vârsta de 76 de ani.

1. Johann Goethe (1749-1832). Considerat de Einstein ca fiind „ultimul om din lume care știe totul”, Goethe a fost un poet german, ilustru gânditor și om de știință, una dintre cele mai de seamă personalități ale culturii universale. Scorurile sale IQ estimate variază de la 210 la 225.

El este considerat ca una dintre cele mai mari figuri din literatura occidentală: drama lui poetică din 1808, „Faust”, este încă citită și studiată şi în ziua de astăzi.

P.S. Interesant clasamentul întocmit de Libb Thims. Ce nu înţeleg eu este de ce nu apare Tesla în acest clasament, acesta fiind considerat a fi mai mult decât un geniu.


Lasă un comentariu