Două planete gigant necunoscute se află la marginea sistemului nostru solar… cred astronomii spanioli! Iată că miturile privind Nibiru şi „planeta X” nu sunt chiar false…


planete gigantÎn martie 2014, scriam despre descoperirea unei planete pitice roz la marginea sistemului solar (vezi articolul La marginea sistemului nostru solar se află o misterioasă lume! Astronomii au găsit o planetă pitică roz! Ce obiecte cereşti se mai ascund?): „Noul obiect ceresc, denumit 2012 VP113, a fost urmărit cu ajutorul unui aparat de fotografiat ataşat telescopului din Chile. Această nouă planetă pitică măsoară un diametru de aproximativ 450 km, fiind mai rozie şi strălucind mai slab, făcând-o astfel mai greu de detectat. VP este al treilea obiect îndepărtat al sistemului solar, după planeta pitică Eris şi Sedna, dar are o orbită alungită, putând ajunge la o distanţă de 67,6 milioane kilometri faţă de Soare. Acest nou obiect ceresc n-ar fi trebuit să se afle acolo; ele nu au aparţinut iniţial sistemului nostru solar, ci au fost capturate de Soare din alte sisteme solare apropiate. Cum cea mai apropiată stea faţă de noi se află la 4 ani-lumină distanţă, bănuiesc că e vorba de nişte stele pitice brune aflate în apropierea noastră, dar care nu au fost încă descoperite de astronomi”.

Ei bine, la câteva luni de la această ştire, o alta de pe New Scientist.com ne anunţă că la marginea sistemului solar s-ar putea să se mai afle încă două planete gigantice nedescoperite încă. Citez din ştire:

„Giganţii se multiplică. La doar câteva luni după ce astronomii au anunțat indicii privind prezenţa unei „planete X” gigantice, care se ascunde dincolo de Pluto, o echipă din Spania spune că ar fi vorba de două planete uriaşe care se ascund în marginile exterioare ale sistemului nostru solar.

Când în martie 2014 a fost descoperită planetă pitică 2012 VP113, ea se alătura unor corpuri cereşti stâncoase neobișnuite, aflate dincolo de orbita lui Pluto. Aceste obiecte mici au orbite curioase, ceea ce sugereaza că o planetă nevăzută, situată chiar mai departe, le influențează comportamentul. Oamenii de ştiinţă au calculat că această planetă ar putea fi de aproximativ 10 de ori mai mare decât masa Pământului, iar orbita sa s-ar situa la aproximativ 250 de ori distanţa dintre Pământ şi Soare.

Acum, doi cercetători, Carlos și Raul de la Fuente Marcos, de la Universitatea Complutense din Madrid, Spania, au început cercetarea acestor obiecte cereşti îndepărtate. Confirmând alinierea bizară a orbitelor lor, cercetătorii au constatat şi alte comportamente ciudate, ca de exemplu faptul că grupuri mici de obiecte cereşti au orbite foarte similare. Pentru că ele nu sunt suficient de masive pentru a se atrage reciproc între ele, cercetătorii cred că obiectele sunt „păstorite” de un obiect ceresc mai mare, într-un model cunoscut sub numele de „rezonanță orbitală”.

De exemplu, știm că Neptun si Pluto se află în rezonanță orbitală, adică pentru fiecare două orbite ale lui Pluto în jurul Soarelui, Neptun face trei. În mod similar, un grup de obiecte cereşti mici, pare să fie influenţat de o planetă nevăzută, mult mai îndepărtată. Această planetă ar avea o masă cuprinsă între cea a planetelor Marte și Saturn și s-ar afla la aproximativ 200 de ori distanţa dintre Pământ şi Soare.

Unele dintre obiectele mai mici au orbite foarte alungite, care le-ar scoate din sistemul solar la această distanță. Este neobișnuit pentru o planetă mare să orbiteze atât de aproape alte obiecte, decât dacă nu este dinamic legată de altceva, asa că cercetătorii sugerează ca planeta mare este în rezonanță cu o planetă şi mai masivă, aflată la aproximativ 250 de ori distanța dintre Pământ şi Soare.

Observarea acestor planete presupuse ar fi extrem de dificil. Obiectele mai mici au orbite foarte eliptice și au fost observate doar atunci când s-au apropiat de Soare. Dar, planetele mari ar putea avea orbite aproximativ circulare, s-ar mișca lent și ar fi extrem de slab iluminate, ceea ce ar fi extrem de greu pentru telescoapele actuale în a le observa. „Nu e deloc surprinzător faptul că aceste planete nu au fost încă găsite”, spune Carlos.

P.S. Aşadar, până la urmă, miturile planetei Nibiru sau a „planetei X” s-ar putea să fie adevărate…

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock