Descoperire senzaţională a cercetătorilor australieni: ei au găsit un ADN necunoscut, ascuns sub gheaţă, ce aparţine unor „creaturi misterioase”


Antarctica poate părea un continent gol şi lipsit de viaţă, dar, potrivit unui grup de cercetători, viața poate fi înfloritoare sub gheață. Oamenii de știință de la Universitatea Națională Australiană au descoperit sisteme extinse de peșteri care înconjoară unul dintre vulcanii activi din Antarctica și echipa crede că clima din aceste peșteri ar putea fi destul de caldă pentru a susține viaţa multor specii de animale și plante.

Cercetătorii au studiat Muntele Erebus, un vulcan activ pe insula Ross, și ei au descoperit o rețea vastă de peșteri sculptate în gheață de aburul vulcanului. Explorând peșterile, cercetătorii au colectat mostre de ADN corespunzătoare mușchilor, algelor și a unor nevertebrate mici.

Cercetătorii au descoperit, de asemenea, câteva secvenţe de ADN care nu corespundeau niciunui organism cunoscut, ceea ce înseamnă că ar putea exista specii de plante sau animale complet necunoscute care trăiesc în aceste peşteri şi care se aşteaptă să fie descoperite. „Rezultatele din acest studiu ne dau o mică imagine a ceea ce s-ar putea întâlni sub gheaţa din Antarctica”, a spus cercetătorul principal Ceridwen Fraser. „Ar putea exista chiar și noi specii de animale și plante.”

Planul următorilor cercetători este acela de a explora acele peșteri pentru a vedea dacă pot găsi unele dintre aceste creaturi misterioase. Dacă au dreptate, ar putea exista ecosisteme întregi umplute cu noi specii de plante și animale.

Acesta este doar începutul. Există peste 15 vulcani activi cunoscuți în Antarctica și fiecare dintre aceștia are probabil propria rețea de peșteri aflate sub gheață. Fiecare rețea de peșteri ar putea avea propriile sale specii nedescoperite și va trebui să le explorăm pe toate pentru a afla mai multe.

Sursa (traducerea şi adaptarea proprie): phys.org


Lasă un comentariu