O nouă descoperire a cercetătorilor: trăim într-o lume de 7 ori mai mare decât credeam înainte!


Cât de mare este galaxia noastră, Calea Lactee? Până anul trecut, oamenii de ştiinţă estimau un diametru cuprins între 150.000 şi 200.000 de ani-lumină. În 2019, datele culese de sonda spaţială GAIA arătau 258.000 de ani-lumină. Cu toate acestea, astronomii au recunoscut că există o mare problemă în estimarea marginilor exterioare ale galaxiei, din cauza materiei întunecate.

Un mare halo de materie întunecată pare să înglobeze materia vizibilă a discului Căii Lactee. Având în vedere că nu o putem vedea, halo-ul întunecat al Căii Lactee este un lucru destul de greu de măsurat. Cu toate acestea, astronomii îi pot deduce prezența studiind mișcarea obiectelor cosmice din jurul său. Astfel, a apărut o nouă estimare a diametrului total al Căii Lactee – şi anume 1,9 milioane de ani-lumină, de 7 ori mai mult decât estimările anterioare.

Noua cercetare (publicată pe arxiv.org) a dr. Alis Deason şi colaboratorii, de la Universitatea Durham, a produs simulări pe computer ale halourilor de materie întunecată ale galaxiilor cu o masă similară cu cea a Căii Lactee. Plecând de la simulări, echipa a analizat observațiile telescopice ale galaxiilor pitice reale din grupul local din jurul galaxiei noastre și a constatat o scădere a vitezei lor radiale, ceea ce indică limita halo-ului întunecat din Calea Lactee. Astfel, s-a calculat aproximativ 950.000 de ani-lumină de centrul galaxiei noastre, ceea ce înseamnă că diametrul total al galaxiei noastre ar fi de 1,9 milioane de ani-lumină.

Mergând mai departe, echipa speră că datele lor îi pot ajuta pe alții să genereze măsurători mai precise ale marginii Căii Lactee, dar să şi ajute la descoperirea potenţială a unor mici galaxii în apropiere.