Pământul ar putea fi supravegheat de cel puţin 9 specii extraterestre

  •  
  •  
  •  
  •  

V-ați pus jaluzele la ferestre, v-aţi sigilat uşile, v-aţi deconectat de cabluri, aţi anulat toate camerele de pe laptopuri și aţi cheltuit o avere pe un telefon sigur. Totul pentru a avea intimitate. Şi totuși … încă mai simțiţi că aţi fi urmăriţi. De către cine? Poate chiar de extratereştri?

Oamenii de știință care își imaginează cum ar arăta Pământul de pe alte stele au identificat 9 exoplanete care ar avea o vedere clară asupra planetei noastre, pe măsură ce aceasta trece prin fața Soarelui. Asta înseamnă că civilizațiile de pe acele planete pot vedea Pământul. Ce altceva pot vedea? Chiar şi hainele pe care le-am purta?

„Cum ar putea un observator extraterestru să vadă sistemul nostru solar?” Aceasta este întrebarea care a inspirat studiul efectuat de cercetătorii de la Universitatea Queen din Belfast și de la Institutul Max Planck pentru Cercetarea Sistemelor Solare din Germania, publicat în ultima ediție a revistei „Monthly Notices of the Royal Astronomical Society”. Autorul studiului Robert Wells, de la Universitatea Queen’s din Belfast, a început această listă cu exoplanetele care pot fi observate de pe Pământ orbitând alte stele. Unul dintre motivele pentru care pot fi văzute este acela că ele fac o pată întunecată atunci când trec prin fața stelei și o fac la intervale regulate, sugerând că sunt planete și nu comete, nave spațiale gigantice sau sfere Dyson.

Nu este nevoie să fii om de știință pentru a-ţi da seama că dacă noi le putem vedea, probabil că şi ele ne vor putea vedea pe noi. Totuşi, contează cât de mult este apropiată planeta față de steaua sa mamă, deoarece planetele solide sunt mult mai aproape de steaua principală decât giganții gazoşi, astfel încât ele vor fi mult mai probabil să fie văzute în tranzit.

Astfel, planete solide și apropiate de stelele lor – cum ar fi Mercur, Venus, Pământ și Marte – din sistemul nostru solar, sunt mai predispuse să fie văzute în zonele de tranzit decât marii giganţi gazoşi cum ar fi Jupiter, Saturn, Uranus sau Neptun.

De către cine să fim văzuţi? Privind printre miile de exoplanete cunoscute, s-a stabilit că un observator ar putea vedea cel puțin o planetă în zona noastră de tranzit și 9 dintre acestea ar fi în poziția ideală pentru a vedea Pământul. Aceste planete ar fi: HATS-11b, 1RXS 1609b, LKCA 15b, WASP-47b, c, d, e, WASP-68b și WD 1145 + 017b. Puteți găsi stelele și locația lor în enciclopedia extrasolară a planetelor.

Ar trebui nudiștii și cei paranoici să fie îngrijorați că ar putea fi observați? Vestea bună este că niciuna dintre aceste exoplanete nu se află în așa-numitele „zone locuibile” care ar putea susține viața – cel puțin viața, așa cum o știm noi. Vestea proastă este că, probabil, există mult mai multe exoplanete pe care încă nu le cunoaştem, de unde eventualii extratereştrii să ne poată observa, iar acele exoplanete ar putea susţine chiar şi viaţa. Aşa că puneţi-vă nişte haine pe voi… Nici nu se ştie cine vă poate privi din spaţiul cosmic…


  •  
  •  
  •  
  •  

Lasă un comentariu

WordPress Cookie Notice by Real Cookie Banner