O gaură neagră „flămândă” se trezeşte după 26 de ani şi îşi devorează steaua-companion din apropiere! Uluitor…


gaura neagra steaO gaură neagră situată la 8.000 de ani-lumină distanță s-a trezit brusc după 26 ani, mâncându-şi stea sa companion, anunţă Agenția Spațială Europeană (ESA), citată de Indian Times. Sub denumirea de V404 Cygni, sistemul cuprinde o gaură neagră și o stea, care orbitează una pe lângă cealaltă. Acesta este situată în galaxia noastră Calea Lactee, în constelația Cygnus.

În ultima săptămână, satelitul Agenţiei Spaţiale Europene a observat o explozie puternică de lumină produsă de gaura neagră care îşi devorează steaua-companion. În acest tip de sistem binar, materialul curge de la stea către gaura neagră și se adună într-un disc, unde este încălzit şi luminat în raze optice, ultraviolete și raze X înainte de a fi absorbit de gaura neagră.

Sistemul V404 Cygni nu a mai fost luminos și activ din 1989, când a fost observat de satelitul japonez cu raze X Ginga. Primele semne de activare a sistemului V404 Cygni au fost reperate de satelitul Swift al NASA, care a detectat o explozie bruscă de raze gamma. A urmat apoi o campanie masivă de observații din partea telescoapelor terestre și observatoarelor spațiale, pentru a monitoriza V404 Cygni la multe lungimi de undă diferite din spectrul electromagnetic.

„Comportamentul acestei surse este extraordinar în acest moment, cu flash-uri luminoase repetate, la intervale de mai puţin de o oră, ceva rar întâlnit în alte sisteme de gaură neagră”, a declarat unul din specialişti.

Sistemul V404 Cygni a fost crucial în studiul găurilor negre. Până atunci, astronomii știau doar câteva obiecte cereşti care au crezut că ar putea fi găuri negre, iar V404 Cygni fost unul dintre candidații cei mai convingători. Steaua este de aproximativ jumătate din Soarele nostru, iar gaura neagră este de aproximativ doisprezece ori mai masivă decât Soarele.

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock