Bateria care funcționează continuu din 1840! Va fi rezolvat vreodată misterul ei?


Durata de viață a bateriei este afectată de mulți factori, cum ar fi utilizarea, vremea, ciclurile de încărcare etc. De exemplu, potrivit Apple, se așteaptă ca bateriile iPhone să dureze cel puțin 500 de cicluri complete de încărcare, iar dacă încărcați telefonul cel puțin o dată pe zi, veți observa o scădere vizibilă a performanței după 8 luni, 16 luni și 32 de luni. Acum să trecem la întrebarea arzătoare: poate dura orice baterie pentru totdeauna fără reîncărcare? Răspunsul este da și se află pe un raft în holul Laboratorului Clarendon de la Universitatea Oxford din Marea Britanie.

Dispozitivul, cunoscut oficial sub numele de Clarendon Dry Pile (Pila uscată Clarendon), constă dintr-o bilă metalică suspendată care se mișcă înainte și înapoi între două clopote mici. O minge care lovește clopotele scoate un sunet. Chiar dacă pare un dispozitiv simplu, nu-i chiar aşa. La mai bine de 180 de ani de la fabricarea sa, clopoțelul electric Oxford (cum este adesea numit) a sunat de peste 10 miliarde de ori. Iar secretul constă în bateria care alimentează acest dispozitiv. Nimeni nu și-a dat seama încă de compoziția bateriei, iar oamenii de știință așteaptă cu disperare ca aceasta să se epuizeze pentru a-i investiga conținutul.

În acest moment, bateria nu prezintă semne de descărcare, iar în Cartea Recordurilor (Guinness Book) a fost numită „cea mai durabilă baterie din lume” pentru o perioadă atât de lungă de funcționare.

În anii 1800, Robert Walker, profesor de fizică la Universitatea Oxford, a achiziționat un dispozitiv foarte interesant. Dispozitivul, realizat de producătorii de instrumente Watkins & Hill, consta din două clopote din alamă, între care era atârnată o sferă de metal pentru a scoate un sunet. Dispozitivul a fost creat inițial ca parte a unui experiment similar cu multe altele, care se desfășura în laboratoare din întreaga Europă. Dar acest clopoțel era special și ceea ce l-a făcut special a fost bateria sa.

Când un clopoțel lovește pe celălalt, bateria corespunzătoare cu peri uscaţi eliberează o mică încărcare, creând un sunet. Procesul se repetă din nou şi din nou, creând astfel un sunet de apel. Și pentru că doar o cantitate mică de încărcare trece între clopote, bateria se consumă foarte puțin, deoarece continuă să sune, făcându-l unul dintre cele mai lungi experimente științifice din lume. De atunci, bateria funcționează de peste 180 de ani, iar secretul ei constă în compoziția internă a bateriei.

Oamenii de știință sugerează că această compoziție poate consta din straturi alternative de folie metalică, acoperite cu dioxid de mangan, şi câteva mii de straturi sau discuri groase. Bateria este, de asemenea, acoperită cu un strat izolator de sulf topit pentru protecție împotriva intemperiilor. Nu se știe din ce sunt făcute bateriile, dar este clar că învelișul exterior este compus din sulf, iar acest lucru compactează celulele și electrolitul. Baterii similare cu acestea au fost produse de Zamboni, ale cărei baterii constau din aproximativ 2.000 de perechi de discuri din folie de staniu lipite pe hârtie impregnată cu sulfat de zinc și acoperite pe cealaltă față cu dioxid de mangan.

Până în prezent, clopoțelul a sunat de aproximativ 10 miliarde de ori, dar sunetul abia se aude deoarece sarcina generată este atât de mică încât bila de metal abia atinge clopotele de metal. Totuși, cum a funcționat exact atât de mult timp? Nimeni nu știe sigur. ​

Echipa de la Oxford așteaptă ca bateria să se descarce și mecanismul să fie dezasamblat, dar, deocamdată, nu au de ales decât să facă presupuneri despre compoziția sa. Clopoţelul din sticlă sună non-stop și nu arată încă semne de oprire, iar cercetătorii se tem că deschiderea prematură a carcasei ar putea deteriora bateria. În schimb, au decis să aștepte să vadă cât va dura. Da, această baterie are o durată de viață incredibilă și, dacă oamenii de știință au dreptate, va supraviețui în continuare foarte mult.

Bateria Oxford ne arată faptul că sunt multe de învățat din simplitatea funcțională a tehnologiilor vechi, iar toate inovațiile viitoare se bazează pe experimente de încredere și detaliate din trecut.

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO