Google şi NASA au reuşit crearea unui computer cuantic care e de 1 milion de ori mai rapid decât un computer obişnuit! Cu el, orice comunicare criptată din această lume va fi decodificată instantaneu!


computer cuanticAnunțând rezultatele experimentului său, Google pretinde că al său computer cuantic este peste 100 de milioane de ori mai rapid decât un PC obișnuit, scrie site-ul thehackernews.com.

Cu doi ani în urmă, Google și NASA au cumpărat un computer cuantic, D-Wave 2X, care a fost supus la diferite experimente la Centrul de Cercetare Ames ce aparţine de NASA. Scopul a fost acela de a crea o modalitate mai bună de a rezolva probleme extrem de complexe în câteva secunde, şi nu în ani.

Acum, o echipă de la Google Quantum AI a anunţat rezultatele cele mai recente ale testului efectuat asupra computerului cuantic D-Wave 2X, care au demonstrat că acesta e de 100.000.000 de ori mai rapid decât un calculator obişnuit.

P.S. Ce sunt calculatoarele cuantice? Computerele cuantice pot fi, teoretic, mult mai rapide, deoarece acestea profită de mecanica cuantică. În lumea computaţională cuantică, se foloseşte ca unitate de măsură a informaţiei bitul cuantic sau cubitul. Un cubit poate înmagazina cele două stări de 0 şi 1 simultan. 8 cubiţi poate înmagazina 256 de variaţii sau “valori” simultan, spre deosebire de bitul tradiţional care poate înmagazina doar 1 din cele 256 de valori la un moment dat.

Care e marele avantaj al unui computer cuantic? Acela că el poate aproape instantaneu decripta orice informaţii criptate. În momentul actual, atunci când cumpăraţi ceva de pe Internet, tranzacţia dvs. este trimisă pe Internet cu ajutorul unei “criptări SSL” (“SSL encryption”), care foloseşte, de obicei, un algoritm de criptare de 40-bit, 128-bit sau chiar 256-bit. Oricine vă va intercepta formularul web completat îi va fi imposibil să descripteze datele confidenţiale ale cardului, atât timp nu reuşeşte să decripteze datele codate. Acest lucru necesită o putere de calcul extrem de puternică. Transmisiile militare ale Armatei SUA folosesc un algoritm de criptare de 512-biţi, iar pentru a decripta datele transmise astfel ar fi nevoie de un supercomputer care ar trebui să lucreze non-stop zeci de miliarde de ani (deci, mai mult decât vârsta Universului!)  Aşadar, un algoritm de incriptare de 512-biţi este practic de “nespart” de către calculatoarele din ziua de azi. Ei bine, totul se schimbă cu acest computer cuantic. El are puterea de a decripta instantaneu orice algoritmi, prin folosirea a ceea ce unii oameni de ştiinţă cred că ar fi “biţii computaţionali”, ce ar exista într-un număr infinit de universuri paralele. Dacă-i oferiţi unui computer cuantic o sarcină de decriptare, el vă va oferi răspunsul în toate universurile paralele posibile. Răspunsul corect care apare în acest univers, pare a fi unul magic.

Consecinţa? Cine deţine acest computer cuantic poate avea o putere absolută, căci va cunoaşte orice comunicaţii criptate pe Internet.


Lasă un comentariu