Astronomii sunt consternaţi: 80% din lumina Universului lipseşte! După „materie întunecată” şi „energie întunecată”, iată că avem şi „lumină întunecată”!


lumina intunecataSite-ul Gizmodo aruncă o „bombă ştiinţifică”: cercetătorii au descoperit că 80% din lumina Universului lipseşte! Cum se poate aşa ceva!? Citez din ştire:

Potrivit observațiilor făcute de Spectograful „Cosmic Origins” de la bordul Telescopului Spațial Hubble, din Univers lipsește 80% din lumină. Astronomii sunt total uimiți: „Încă nu ştim sigur ce este, dar cel puțin un lucru pe care-l credeam că-l ştim azi despre Universul nostru nu este adevărat, spune David Weinberg, de la Universitatea de Stat din Ohio (SUA) în revista Astrophysical Journal Letters”. Spectrograful de pe Hubble a detectat că filamentele de hidrogen care se găsesc între galaxii nu luminează aşa cum era de așteptat. Ele luminează prea mult și nu putem vedea nici lumina şi nici sursele de la care lumina provine: Când aceşti atomi de hidrogen sunt loviţi de lumina ultravioletă extrem de energetică, ei sunt transformaţi din atomi neutri din punct de vedere electric în ioni încărcaţi electric. Astronomii au fost surprinși atunci când au descoperit şi mai mulţi ioni de hidrogen decât ar putea fi explicaţi prin lumina ultravioletă cunoscută din Univers, care provine în principal de la quasari. Diferenta este uimitoare, de 400%”.

Astrofizicienii nu știu ce se întâmplă și cine este responsabil pentru efectele pe care le vedem pe filamentele de hidrogen. Ei știu doar această constatare nu se potrivește cu înţelegerea noastră asupra hidrogenului din Univers şi nici cu simulările noastre actuale. Una dintre posibilități ar fi legată de această materie exotică – care este misterioasa „materie întunecată” – ce ține galaxiile împreună, dar care nu a fost văzută niciodată în mod direct. Lumina ar putea fi un produs al acestei materii întunecate.

P.S. Da, desigur… nu numai că fizicienii lucrează cu concepte abstracte, cum a fi „materia întunecată” sau „energia întunecată”, doar pentru a susţine o teorie cosmologică improbabilă, Big Bang-ul, dar acum se încearcă introducerea unui nou concept, „lumina întunecată”! La ce nivel de penibilitate a ajuns ştiinţa actuală care se încăpăţânează să renunţe la teorii care nu-şi dovedesc viabilitatea de-a lungul timpului!?

 


Lasă un comentariu