O invenţie trăznet! Energia solară poate fi stocată pentru totdeauna şi apoi poate fi utilizată ulterior pentru încălzire!

4.839 vizualizari

energie solaraOamenii de ştiinţă de la MIT şi Universitatea Harvard au conceput o modalitate de a stoca energia solară în molecule, aceasta putând fi apoi folosită la încălzirea locuinţelor, pentru producerea apei calde sau pentru gătitul alimentelor, scrie site-ul The Defense One.com. Cea mai „tare” descoperire e aceasta: moleculele pot stoca căldura pentru totdeauna și apoi să fie utilizate fără a emite absolut niciun fel de gaze cu efect de seră. Oamenii de ştiinţă încă nu au construit acest aparat perpetuu de încălzit, dar au reușit în laborator să demonstreze viabilitatea fenomenului, denumit „photoswitching”.

„Unele molecule, fiind expuse la lumina Soarelui, pot să absoarbă energia şi să sară de la o configuraţie la alta, aceasta fiind stabilă pentru perioade lungi de timp”, au declarat cercetătorii MIT într-un articol publicat în revista „Nature Chemistry”. Pentru a elibera acea energie tot ceea ce trebuie făcut este să expunem moleculele la o cantitate mică de lumină, căldură sau energie electrică și atunci moleculele revin la cealaltă formă, emiţând căldură. De fapt, ele se comportă ca nişte baterii termice reîncărcabile: iau energie de la soare, o stochează pe termen nelimitat și apoi o eliberează la cerere.

Deci, cum ar fi dacă această tehnologie ar putea fi comercializată? Timothy Kucharski, autorul lucrării, a declarat că cel mai probabil dispozitivul de stocare ar putea lua o formă lichidă, putând fi ușor de transportat. Aceasta ar permite, de asemenea, încărcarea prin transferul materialului dintr-un rezervor de stocare, printr-o fereastră sau tub expus la soare și apoi într-un alt rezervor de stocare, caz în care materialul va rămâne până când este nevoie. În acest fel, s-ar putea înmagazina materialul încărcat pentru a fi utilizat atunci când soarele nu strălucește.

Incredibilă invenţie!