Acum aproape 5 secole, la Sibiu s-a inventat racheta spaţială! Cu siguranţă că cineva, în secolul XX, s-a inspirat din ea…


racheta Sibiu 2Multe manuscrise antice uitate sunt ținute ascunse în subsolurile prăfuite ale bibliotecilor din diferite părți ale lumii. În 1961, Doru Todericiu, profesor de Ştiinţă şi Tehnologie de la Universitatea din București, a dat peste un document vechi, așa-numitul „Manuscris Sibiu”. 450 de pagini de manuscris, legate într-un volum mare, datate în 1570, prezintă o istorie care merge înapoi cu mai multe secole. În el sunt prezentate date tehnice cu privire la rachete, artilerie şi balistică.

Descoperirea s-a pierdut în negura timpului, pentru că istoricii nu s-au referit la această invenție de o importanță capitală pentru industria aviaţiei. Documentul a fost publicat în Revista Română de Istorie în anul 1967, sub titlul de „Manuscrisul Sibiu”.

A treia parte a „Manuscrisului Sibiu” conține un raport detaliat despre o „suliță zburătoare”, cu o rază de acţiune considerabilă și despre lansarea unei rachete cu mai multe niveluri, în orașul Sibiu, unde mii de oameni au asistat la evenimentul care a avut succes… iar totul se întâmpla în anul 1555! Documentul descrie principiile unei rachete spaţiale cu trei nivele, alimentată cu combustibil, împreună cu schiţele acestei invențiii, care au fost scrise de Conrad Haas (1509-1579), un ofițer de artilerie austriac, șef al Departamentului de Artilerie de la Sibiu, între 1550 și 1570.

Rachetele de acest tip au fost lansate cu multe secole mai târziu de la Cape Kennedy și au fost utilizate de către cosmonauți în programele spaţiale Mercur, Gemeni și Apollo.

Manuscrisul Sibiu este primul manuscris din lume care prezintă funcţionarea unei rachete. Haas a proiectat și construit racheta în două niveluri, fiecare cu diferite diametre, şi cu un montaj în interiorul celeilalte. În experimentul efectuat în 1555, Haas a testat o rachetă cu trei niveluri.

Vechiul manuscris al lui Conrad Haas încă există și constituie dovada documentară a invențiilor de acum aproape 500 de ani! Printre soluţiile şi dezvoltările tehnologice amintim:
* anticiparea ideii de navă modernă;
* dezvoltarea rachetei pe mai multe niveluri;
* combustibilul pentru rachete distribuit în părţi, în funcţie de nivelul rachetei;
* folosirea unui combustibil lichid, creat din diferite amestecuri, în funcție de tipul, puterea și forma rachetei;
* folosirea aripelor delta pentru stabilizare.

Orașul Sibiu este cunoscut ca locul de nastere al lui Hermann Oberth, considerat a fi unul dintre părinţii astronauticii moderne.

racheta Sibiu 1

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock