Limbile străine sunt un lucru amuzant. Există aproximativ 500 de milioane de oameni care vorbesc limba engleză pe această planetă, pe când limba chineză chiar mai mult – peste 1 miliard de oameni. Cu toate acestea, la celălalt capăt al scalei, există circa 2.000 de limbi care sunt vorbite de mai puțin de o mie de persoane (pentru fiecare limbă).
Una dintre cele mai bizare limbi din lume este limba archi, vorbită de 1.200 de localnici aflaţi într-un sat mic, Archib, situat pe marginea Mării Caspice din sudul Rusiei. Deşi este destul de similară cu alte două limbi din regiune, archi este considerată a fi o limbă distinctă.
Unul dintre lucrurile care sunt atât de incredibile despre această limbă este aceea că, pentru orice verb dat pot exista până la 1.500.000 conjugări separate, în funcţie de context. Pentru comparație, să luăm verbul românesc „a fugi”. Acesta poate fi conjugat la persoana 1 singular, astfel: „Eu fug” / „Eu fugii” / „Eu am fugit” / „Eu am fugit” / „Eu fugisem” / „Eu voi fugi” / „Eu voi fi fugit” etc. Aşadar, avem doar câteva conjugări.
Același lucru se întâmplă în limba archi, dar că aici există pentru verbul „a fugi”, de exemplu, numai puţin de un milion și jumătate de variații diferite, în funcție de situație!