Într-un basorelief cu o vechime de 2.700 de ani, un rege asirian pare că poartă la mână un ceas! Dar ceasurile de mână au apărut la începuturile epocii moderne…

  •  
  •  
  •  
  •  

rege asirian ceasÎn secolul al 9-lea î.Hr., Imperiul Asirian din nordul Iraqului a fost primul imperiu adevărat din lume, începând să se extindă în cea mai mare parte a Orientului Apropiat antic. El a atins apogeul în secolul al VII-lea î.Hr., devenind cel mai mare imperiu din Orientul Apropiat. Cu toate acestea, până la sfârșitul secolului al 7-lea Imperiul Asirian a început să decadă rapid, nedumerind oamenii de știință.

Războaiele civile și tulburările politice nu au putut fi singurele motive pentru declinul brusc al Imperiului Asirian; de aceea, au fost propuse mai multe versiuni, printre care prezenţa unei secete cumplite în regiune, acompaniată cu creşterea masivă a populaţiei.

Bun… dar nu acesta este subiectul de astăzi al acestui articol. În British Museum din Londra se află expus basorelieful din alabastru al unui rege asirian, cu numele de Tiglath-pileser III. Acest artefact a fost descoperit printre ruinele vechiului palat central Nimrud al Mesopotamiei (din nordul Iraqului). Vechimea basoreliefului: circa 728 î.Hr.

Priviţi cu atenţie basorelieful. Regele asirian, la mâna sa dreaptă, pare că poartă… un ceas! Un ceas de mână acum 2.700 de ani!? Pare incredibil! Mai ales ţinând cont de faptul că ceasurile de buzunar, miniaturale, au apărut în Europa abia în secolul al XVI-lea. Primul ceas de mână din lume se consideră a fi cel dăruit de Robert Dudley reginei Elisabeth I al Angliei în anul 1571. Dacă se face o mărire a artefactului, pare că ceasul de la mâna regelui asirian are 2 limbi, care ar arăta ora 2! Poate am mers cam mult cu imaginaţia, dar asta am văzut eu… Şi totuşi, dacă e într-adevăr un ceas, cum rămâne cu evoluţia ştiinţei şi tehnicii umane? Căci istoricii ne spun că această este liniară, şi nu ciclică…

rege asirian ceas 2


  •  
  •  
  •  
  •  

Lasă un comentariu