Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Multumim!

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock

Codexul Rohonczi – un manuscris misterios criptic. Descrie el istoria vechilor vlahi din secolele XI-XII?


Imagine: wikipedia.org (Commons Creative – free)

Dacă despre Manuscrisul Voynich s-a tot vorbit pe acest site (şi oricum, despre el găsiţi multe subiecte pe Internet), există în schimb o altă carte misterioasă despre care se vorbeşte puţin: Codex Rohonc (Rohonczi). Cartea a apărut în orașul Rohonc (acum orașul austriac Rechnitz) în anii 1800, când un nobil și-a donat biblioteca Academiei Maghiare de Științe. Deși s-a identificat că hârtia folosită în această carte este din secolul al XVI-lea, nimeni până în ziua de azi nu a fost capabil să descifreze ceea ce este de fapt scris în carte.

În timp ce conținutul textului cărții este criptic, există multe ilustrații de animaţii în carte, care descriu diferite scene legate de război și scene religioase. Unii cred că cartea ar putea fi doar un fals din secolul al XVIII-lea.

Însă, cea mai interesantă interpretare este cea a cercetătorului român Viorica Enăchiuc, care vede codicele ca pe o cronică a vlahilor din secolele XI-XII, scrisă într-o limbă latină „danubiană”, cu un „alfabet dac”. În traducerea pe care o propune autoarea, este descrisă o țară condusă de un domn pe nume Vlad care poartă războaie împotriva uzilor, cumanilor, ungurilor sau goților. Apar toponime ca Arad, Dridu, Olbia, Ineu, Rarău, Nistru sau Tisa.

Totuşi, au apărut şi criticii, care resping cu vehemenţă această traducere şi care spun că acest Codex Rohonczi este un fals alcătuit, cel mai probabil, în epoca romantică, folosindu-se hârtie italienească. Conținutul e scris și desenat în grabă, ilustrațiile sunt naive, foarte simpliste și nu aparțin niciunui stil de miniaturi medievale.


Lasă un comentariu