Acuzaţie îndrăzneaţă la adresa „scumpului conducător al naţiunii”, Gheorghe Gheorghiu-Dej: „Ai avut un mare rol în lichidarea social – democraţiei din ţara noastră”

  •  
  •  
  •  
  •  

După sfârşitul celui de-al doilea război mondial, comuniştii din România aveau un concurent puternic, care se adresa maselor muncitoare – Partidul Social Democrat (PSD) -, care era mult mai popular decât PCR (Partidul Comunist Român) în rândul maselor populare. De aceea, social-democraţia din România trebuia lichidată. Dar cum? Printr-o aşa-zisă fuziune dintre PSD şi PCR, în februarie 1948, creându-se astfel PMR (Partidul Muncitoresc Român).

Congresul al IX-lea al PCR (1 iulie 1965) a adoptat hotărârea schimbării denumirii PMR în aceea de PCR, Congresul I al PMR devenind astfel Congresul al VI-lea al PCR, ceea ce demonstrează că în 1948 nu s-a realizat fuziunea PSD cu PCR, ci înghiţirea PSD de către PCR.

Lichidarea social-democraţiei în România s-a făcut prin violenţă şi trădare. Însă acei social-democraţi care au contribuit la subminarea PSD au avut remuşcări; este cazul unui lider al PSD, L. Rădăceanu, care se adresa lui Gheorghiu-Dej în 1948, într-o scrisoare găsită în arhiva CC al PCR:

„Iubite tovarăşe Gheorghiu Dej, deoarece nu din vina mea n-am fost printre tovarăşii care au luat cuvântul la sărbătorirea de aseară de la Otopeni, ţin să-ţi spun cel puţin pe această cale, ceea ce aş fi dorit să-ţi spun printr-un toast. Desigur că nu m-aş fi mărginit să-ţi arăt dragostea mea tovărăşească şi nici nu aş fi încercat să-ţi ţin un discurs lung de elogiere a personalităţii tale… dar aş fi vrut să arăt marele rol pe care Partidul Comunist în frunte cu tine l-a avut în lichidarea social-democratismului în ţara noastră şi în ţările de democraţie populară în general. Socot că nu trebuie să se uite că noi, aici, am început aceasta lichidare într-o vreme când în celelalte ţări partidele social-democrate se cramponau încă de formula Frontului Unic… ai produs prima spărtură în frontul social-democrat. Ea a fost dusă sub conducerea PCR şi a ta”.

Îndrăzneaţă atitudine în anul 1948, la adresa „scumpului” conducător, Gheorghiu-Dej, când în ţară poliţia politică aresta şi băga la închisoare zeci de mii de oameni pe motive politice…


  •  
  •  
  •  
  •  

Lasă un comentariu

WordPress Cookie Notice by Real Cookie Banner