Acuzaţie îndrăzneaţă la adresa „scumpului conducător al naţiunii”, Gheorghe Gheorghiu-Dej: „Ai avut un mare rol în lichidarea social – democraţiei din ţara noastră”


După sfârşitul celui de-al doilea război mondial, comuniştii din România aveau un concurent puternic, care se adresa maselor muncitoare – Partidul Social Democrat (PSD) -, care era mult mai popular decât PCR (Partidul Comunist Român) în rândul maselor populare. De aceea, social-democraţia din România trebuia lichidată. Dar cum? Printr-o aşa-zisă fuziune dintre PSD şi PCR, în februarie 1948, creându-se astfel PMR (Partidul Muncitoresc Român).

Congresul al IX-lea al PCR (1 iulie 1965) a adoptat hotărârea schimbării denumirii PMR în aceea de PCR, Congresul I al PMR devenind astfel Congresul al VI-lea al PCR, ceea ce demonstrează că în 1948 nu s-a realizat fuziunea PSD cu PCR, ci înghiţirea PSD de către PCR.

Lichidarea social-democraţiei în România s-a făcut prin violenţă şi trădare. Însă acei social-democraţi care au contribuit la subminarea PSD au avut remuşcări; este cazul unui lider al PSD, L. Rădăceanu, care se adresa lui Gheorghiu-Dej în 1948, într-o scrisoare găsită în arhiva CC al PCR:

„Iubite tovarăşe Gheorghiu Dej, deoarece nu din vina mea n-am fost printre tovarăşii care au luat cuvântul la sărbătorirea de aseară de la Otopeni, ţin să-ţi spun cel puţin pe această cale, ceea ce aş fi dorit să-ţi spun printr-un toast. Desigur că nu m-aş fi mărginit să-ţi arăt dragostea mea tovărăşească şi nici nu aş fi încercat să-ţi ţin un discurs lung de elogiere a personalităţii tale… dar aş fi vrut să arăt marele rol pe care Partidul Comunist în frunte cu tine l-a avut în lichidarea social-democratismului în ţara noastră şi în ţările de democraţie populară în general. Socot că nu trebuie să se uite că noi, aici, am început aceasta lichidare într-o vreme când în celelalte ţări partidele social-democrate se cramponau încă de formula Frontului Unic… ai produs prima spărtură în frontul social-democrat. Ea a fost dusă sub conducerea PCR şi a ta”.

Îndrăzneaţă atitudine în anul 1948, la adresa „scumpului” conducător, Gheorghiu-Dej, când în ţară poliţia politică aresta şi băga la închisoare zeci de mii de oameni pe motive politice…

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock