Cum ne vedeau ruşii în anii comunismului: „Românii sunt mămăligari şi ţigani”…


Imagine: cotidianul.ro + prelucrare proprie

Alexandru Drăghici a fost un mare demnitar comunist român, deţinând funcţia de ministru al Securităţii Statului între 1952 şi 1957 şi de ministru de Interne între 1957 şi 1965. Drăghici era omul lui Gheorghe Gheorghiu Dej, lider absolut al României comuniste între 1947 şi 1965. După moartea lui Stalin (1953), Dej voia să iasă de sub umbrela internaționalismului comunist al URSS. El voia autonomie faţă de Moscova, voia întreaga putere. Aşa că a început un puternic proces de desovietizare a ţării, care a atins apogeul după „Declaraţia de Independenţă a României” adoptată de Dej în aprilie 1964, în plenara Partidului Comunist și în textul căreia se regăsea, cu subiect și predicat, distanțarea de URSS.

În mai 1964, Alexandru Drăghici urmează linia partidului şi ţinere o expunere în fața activului Direcției Politice a Trupelor și Formațiunilor Ministerului de Interne. Din cartea Luminiței şi a lui Florian Banu, „Alexandru Drăghici la ora naționalismului — popularizarea «Declarației din aprilie 1964» în structurile MAI“, apărută în anul 2010 la Editura CNSAS, aflăm discursul lui Drăghici, „şocant” pentru acele vremuri:

„În manualul sovietic de geografie pentru clasa a VII-a, țara noastră este prezentată prin câteva date sumare privind populația, teritoriul, așezarea geografică, menționându-se că se cultivă mult porumb din care se face mămăligă și se descrie cu detalii prepararea acestui aliment, fără să se arate eforturile și realizările obținute de poporul nostru pe linia industrializării țării”. Adică, pentru ruşi, românii erau un „neam de mămăligari”.

„Cu ocazia unei emisiuni de televiziune din Leningrad s-a anunțat un dans românesc. În realitate, pe ecran au apărut două persoane aproape dezbrăcate, prezentând un dans țigănesc ce nu avea nimic specific jocului și portului popular de la noi”. Aşadar, mai eram făcuţi şi ţigani…