Potrivit unui studiu din 2021, publicat în revista „Nature”, ar putea exista până la 29 de lumi potențial locuibile „perfect poziționate” pentru a observa Pământul, dacă ar exista acolo civilizații inteligente.
O echipă de cercetători de la Universitatea Cornell a identificat 2.034 de sisteme solare în vecinătatea noastră galactică, la o distanţă maximă de 326 de ani-lumină faţă de noi, sisteme de pe care ar putea fi observată planeta noastră traversând Soarele. Dintre aceste sisteme, 1.715 ar fi putut vedea Pământul de când a înflorit civilizația umană – în urmă cu aproximativ 5.000 de ani.
Cercetătorii au estimat că în aceste sisteme solare ar exista 29 de exoplanete, situate în zona locuibilă, şi care sunt bine poziționate pentru a detecta și undele radio emise de oameni cu peste 100 de ani în urmă.
Telescoapele actuale nu sunt capabile să detecteze semne de viață în atmosfera unei exoplanete, dar viitorul telescop spațial James Webb de la NASA, ar putea rezolva această enigmă.
„Din punctul de vedere al exoplanetelor, noi suntem extratereștrii”, a spus Lisa Kaltenegger, profesor de astronomie și director al Institutului Carl Sagan de la Cornell. „Am vrut să știm care stele au zona potrivită pentru a observa Pământul, deoarece blochează lumina Soarelui”, a spus ea. Metoda tranzitului este unul dintre principalele moduri folosite de astronomi pentru a detecta planetele din alte sisteme solare.
Cercetătorii s-au folosit de pozițiile și mișcările stelelor din catalogul Gaia al Agenției Spațiale Europene, pentru a determina ce stele intră și ies din zona de tranzit a Pământului. „Gaia ne-a furnizat o hartă precisă a galaxiei Căii Lactee”, a spus Faherty, „permițându-ne să privim înainte şi înapoi în timp, și să vedem unde se aflau stelele și unde se îndreaptă”.
Din cele 2.034 de sisteme stelare care trec prin zona de tranzit a Pământului pe parcursul perioadei de 10.000 de ani examinați, 117 de obiecte cereşti se află la aproximativ 100 de ani-lumină de Soare. Dintre aceste, 75 se află în zona de tranzit a Pământului de când posturile de radio comerciale de pe Terra au început să transmită în spațiul cosmic, în urmă cu aproximativ un secol.
Dacă pe exoplanetele respective există viață inteligentă, extratereştrii ar putea observa Pământul iluminat de Soare și ar putea chiar vedea semnăturile chimice ale vieții atmosferei noastre, inclusiv oxigenul.
De exemplu, lângă steaua pitică roşie Ross 128, situată la aproximativ 11 ani-lumină distanță, există o exoplanetă având de 1,8 ori dimensiunea planetei noastre. Orice locuitor inteligent al acestei lumi ar fi putut vedea Pământul tranzitând propriul nostru Soare timp de 2.158 de ani, începând cu aproximativ 3.057 de ani în urmă, dar a pierdut această abilitate acum 900 de ani.
Sursa (traducerea şi adaptarea proprie): Daily Mail